Pana de curent în România, fără precedent în ultimii 30 de ani: o avarie a afectat vineri reţeaua de transport al energiei electrice în mai multe regiuni din nord-vestul ţării. Compania Transelectrica a precizat că s-a produs un incident la nivelul reţelei electrice de transport europene interconectate.
Județele afectate au fost Sibiu, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Alba, Mureș și Bistrița-Năsăud. Oana Miriţă, purtătorul de cuvânt al Transelectrica a declarat că pana de curent a fost provocată de ”un incident la nivelul reţelei de transport europene, produs la 15.05, care a condus la apariţia avariei atât în România, cât şi în alte ţări”.
„Vineri, 8 ianuarie 2021, la ora 15.05, s-a produs un incident la nivelul reţelei electrice de transport europene interconectate, care a condus la declanşarea mai multor echipamente din reţelele electrice de transport atât din România, cât şi din alte ţãri. La nivelul României a fost afectatã zona de nord-vest a ţãrii”, arată Transelectrica într-un comunicat.
Rețeaua a fost readusă la condiţiile normale de funcţionare în jurul orei 16.00, toţi consumatorii afectaţi fiind realimentaţi în jurul orei 16.45, spun reprezentanţii Transelectrica. ”Cauzele şi condiţiile în care s-a produs acest incident urmeazã sã fie analizate şi identificate la nivelul Asociaţiei Operatorilor de Transport şi Sistem din Europa – ENTSO-E”, adaugă ei.
Se caută identificarea cauzei și vinovatului
Sâmbătă, ministrul Energiei în Guvernul Cîțu a dezvăluit că se caută să se identifice atât cauza, cât și vinovatul pentru situația de vineri.
În acest sens, Virgil Popescu a explicat că se face o anchetă la nivel european. Totul, având în vedere faptul că nu doar în România s-au semnalat astfel de probleme, în cursul zilei de vineri. Din câte a precizat ministrul, sâmbătă, la un post TV, s-a constituit deja o comisie, formată din reprezentanți ai transportatorilor de energie, care caută să se lămurească referitor la motivele care au generat această avarie în lanț, potrivit digi24.ro.
Totodată, s-a făcut și un anunț de interes pentru cei afectați de incidentul din 8 ianuarie. Pottrivit lui Virgil Popescu, în situația în care se va identifica responsabilul pentru avarie, acesta va plăti despăgubiri către consumatorii afectați. În caz contrar, se va apela la un fond european de rezervă. „Dacă nu se va găsi vinovatul pentru avarie, va exista la nivel european un fond de rezervă pentru despăgubirea celor care vor solicita acest lucru”, a precizat Popescu.