OMS: Semnal de alarmă în privința îndulcitorilor folosiți în băuturile dietetice

OMS: Semnal de alarmă în privința îndulcitorilor folosiți în băuturile dietetice

Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă în privința îndulcitorilor folosiți în băuturile dietetice și în multe alte produse. Aspartamul este considerat un posibil factor cancerigen.

Totuși, un grup independent de cercetători consideră că se poate consuma, dar în cantități limitate.

Au fost date publicității două rapoarte, unul realizat de un departament al Organizației Mondiale a Sănătății, altul rezultatul studiilor unei branșe a Organizației pentru Alimentație și Agricultură. Ambele ridică semne de întrebare în legătură cu aspartamul și recomandă folosirea sa cu moderație.

Substanțele din alimente sunt împărțite în două categorii 2A, care desemnează substanțele clar cancerigene, și 2B, în care sunt incluse cele potențial cancerigene.

„Nu sfătuim companiile să retragă produsele, nici nu recomandăm oamenilor să nu mai consume astfel de produse. Sfătuim doar un consum moderat”, spune Francesco Banco, directorul Departamentului de Nutriţie şi Siguranţă Alimentară al OMS.

Aspartamul face parte din a doua categorie, alături de alte 300 de substanțe cu potențial cancerigen, ca extractul de aloe vera sau legume condimentate în stil chinezesc.

Vestea bună este că pentru ca aspartamul să devină periculos, cineva trebuie să consume 20 de cutii cu suc dietetic pe zi. Experții care au participat la cercetări spun că regulile de folosire a îndulcitorilor nu se schimbă, dar contează cantitatea, potrivit stiri.tvr.ro.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie de intensitate mică
4 ° C
4.1 °
3.9 °
87 %
5.1kmh
20 %
vin
10 °
sâm
6 °
Dum
6 °
lun
6 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii