Noul Cod Silvic, lansat în dezbatere publică

Noul Cod Silvic, lansat în dezbatere publică

Noul Cod Silvic a fost lansat în dezbatere publică de Ministerul Mediului. Noul Cod Silvic stabilește cum, dar mai ales cât se poate tăia din pădurile României. Proiectul înăsprește condițiile în care se pot face tăierile de masă lemnoasă și introduce două infracțiuni noi.

Activiştii de mediu atrag atenția că, în fiecare oră, în România dispar aproximativ 6 hectare de pădure din tăieri legale și ilegale.

„Astăzi tăierile la ras sunt interzise în aproximativ 5% din  suprafața împădurită a României, această interzicere se va aplica unei suprrafețe care va fi aproape de 50% din întreaga suprafață împădurită din România. Noul Cod Silvic va permite statului să își asume împădurirea terenurilor care au fost, în trecut, despădurite și ulterior au fost abandonate de proprietari. Astăzi pentru ca să fie infracțiune transportul de masă lemnoasă, trebuia să existe o cantitate de minimum 10 metri cubi. Prin noul Cod Silvic, tot ceea ce este peste 20% lemn furat va  însemna infracțiune și complementar vom propune și măsura confiscării  autoturismului cu care a fost făcut acest transport”, a declarat ministrul mediului, Mircea Fechet, într-o conferință de presă.

Proiectul de Lege privind Codul Silvic

Introducerea de date şi fotografii false în SUMAL va fi asimilată infracţiunii de fals în declaraţii şi se va sancţiona cu închisoare de până la cinci ani, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

„Noul Cod silvic va stabili cadrul legal pentru lupta digitalizată cu tăierile de pădure. Avem, aşa cum am mai spus în trecut, 46 de milioane de euro, bani din PNRR, care vor fi investiţi în tehnologii care să combată tăierile ilegale, fie că vorbim despre monitorizare prin satelit a ceea ce se întâmplă astăzi în pădurile României, fie că vorbim despre reţeaua de camere video, 350 la număr, şi va fi finanţată din PNRR şi care va constitui o vastă reţea, exact cum e reţeaua de camere video care verifică rovinietele. Noul Cod silvic va crea şi cadrul legislativ pentru a putea folosi aceste instrumente digitale. Un alt lucru extrem de important pe care îl voi propune prin acest nou Cod silvic se referă la furtul de masă lemnoasă, furtul de lemne, unde astăzi există în Codul penal anumite infracţiuni. Vom introduce alte două infracţiuni prin noul Cod silvic. Pe de o parte, trebuie să reglementăm foarte clar falsul în declaraţii, pentru că astăzi există foarte multe metode neortodoxe prin care, folosind aplicaţia SUMAL, că discutăm despre poze, că discutăm despre fotografii falsificate introduse în SUMAL, există un anumit grad de inventivitate. Prin noul Cod silvic, introducerea în sistemul electronic a acestor date falsificate va fi asimilată infracţiunii de fals în declaraţii, pe de o parte, şi va însemna un risc de închisoare de până la 5 ani”, a spus Fechet.

Potrivit ministrului, noul Cod Silvic a fost rescris de la zero.

Ministrul Mediului speră ca după adoptarea de către Parlament, din toamnă, noul Cod silvic să salveze România de mai multe proceduri de infringement deschise de Comisia Europeană privind pădurile şi furtul materialelor lemnoase.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie de intensitate mică
4 ° C
4.1 °
3.9 °
87 %
5.1kmh
20 %
vin
10 °
sâm
6 °
Dum
6 °
lun
6 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii