Senatorul PSD Robert Cazanciuc a reamintit, luni, despre o iniţiativa legislativă a sa care propune modificarea Codului rutier în sensul în care şoferii care fac accident în urma căruia mor alte persoane nu poate redobândi permisul de conducere pentru o perioadă de 5 ani, interval de 10 ori mai mare faţă de textul legii în vigoare.
Social-democratul a adăugat că acest proiect de lege a fost adoptat de Senat, în luna martie şi se află în dezbatere la Camera Deputaţilor. El a mai spus că propunerea de lege vine în completarea „Legii Anastasia” care prevede şoferii care se urcă la volan băuţi sau drogaţi şi omoară pe cineva într-un accident rutier, nu mai beneficiază de suspendarea executării pedepsei.
Senatorul PSD a adăugat că nu intenţionează să restrângă drepturile cetăţenilor, ci scopul este reducerea numărului de decese din cauza accidentelor rutiere.
„Dura lex sed lex. Nu intenţionez restrângerea unor drepturi, ci reducerea numărului de morţi pe drumurile publice. Şi nu pentru a da bine într-o statistică şi aşa neagră a Europei, în care România îşi menţine, al şaselea an la rând, locul 1 la numărul de decese în accidentele rutiere. Şi nici pentru că opinia publică este indignată de tragediile ce se petrec pe şosele. Ci mai ales pentru dreptul la viaţă al sufletelor nevinovate care îşi găsesc sfârşitul din cauza unor şoferi inconştienţi sau teribilişti. Tragediile la care românii asistă ar trebui să ne facă mai responsabili, iar dacă pe şoferi nu, măcar pe noi, parlamentarii, cei chemaţi să facă legea, pentru a diminua masacrul de pe şosele”, a mai explicat Cazanciuc.Acesta a mai spus că iniţiativa sa legislativă „vine în completarea Legii Anastasia, pe care am creat-o tot din raţiunea de a scădea numărul de morţi din cauza unor semeni care, din inconştienţă şi teribilism, se urcă la volan băuţi, drogaţi sau fără permis”.
Pe 7 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea iniţiată de către senatorul PSD Robert Cazanciuc şi senatorul PNL Daniel Fenechiu care prevede că şoferii care se urcă băuţi la volan şi fără permis de conducere să ajungă direct la închisoare, dacă provoacă accidente mortale. Actul normativ este cunoscut ca „Legea Anastasia”, denumită astfel în memoria fetiţei de 4 ani care a fost ucisă, pe 1 iunie, în faţa casei.