Hallstatt este un oraș austric, înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, care are nu mai mult de 700 de locuitri, dar ajunge să fie populat, în perioadele de vârf, chiar și cu 10.000 de turiști zilnic. Prin urmare, localnicii au luat parte la o manifestaţie împotriva turismului de masa, relatează BBC, preluat de News.ro.
Solicitările locuitorilor orașului sunt clare: limitarea numărului de turişti pe zi şi interzicerea circulaţiei autobuzelor turistice după ora locală 17:00.
Deşi turismul ajuntat în mod real economia regiunii, unii localnici spun că sunt pur şi simplu prea mulţi vizitatori.
Hallstatt este renumit pentru casele vechi şi pitoreşti pe malul unui lac alpin limpede, înconjurat de munţi stâncoşi, a devenit un punct de atracţie al turismului în ultimii ani. În 2006, a apărut într-o dramă romantică sud-coreeană – ceea ce i-a sporit popularitatea în Asia -, iar o replică a oraşului a fost construită în China şase ani mai târziu.
Mulţi vizitatori vin în căutarea selfie-ului perfect, având ca fundal lacul, turla subţire a bisericii de culoare gri deschis şi peisajul montan uimitor.
În luna mai a acestui an, locuitorii au ridicat pentru scurt timp un zid de lemn în cel mai popular loc pentru selfie-uri, blocând vederea Alpilor, în semn de protest faţă de poluarea fonică şi de trafic. În urma reacţiilor de pe reţelele sociale, acesta a fost îndepărtat. Atunci, primarul oraşului a declarat că doreşte să reducă cu o treime numărul de autobuze care trec prin Hallstatt.
Hallstatt primea aproximativ un milion de vizitatori pe an înainte de pandemia Covid-19.