Infecțiile nosocomiale, adică cele dobândite de pacienți pe parcursul internării în spitale, au fost neglijate de către autoritățile sanitare în anul 2020. Managerii spitalelor sunt obligați să raporteze infecțiile intraspitalicești către Direcțiile de Sănătate Publică, iar acestea să le pună la dispoziția Institutului Național de Sănătate Publică.
Pe site-ul INS sunt disponibile datele doar pentru primul trimestru al anului 2020. Mai exact, în perioada 1 ianuarie – 30 martie au fost identificate 3.498 de cazuri. Datele pentru restul anului 2020, întârzie să fie raportate de către Direcțiile de Sănătate Publică. Vorbim despre lunile ulterioare izbucnirii pandemiei. Peste 15.000 de persoane au murit în România din cauza virusului SARS-COV-2 în 2020. Nu se știe câți dintre aceștia au murit și din cauza infectării cu nosocomiale.
În paralel cu Direcțiile de Sănătate Publică din țară și Autoritatea Națională de Management al Calității Sănătății colectează informații despre infecțiile dobândite în timpul actului medical. Doar că la ANMCS aceste infecții sunt raportate voluntar de către mangeri.
Cele mai recente date furnizate de ANMCS pentru perioada 1 martie-30 septembrie arată că au fost identificate 1.356 de cazuri de infecții intraspitalicești. Din acestea: 525 au fost în spitale non-COVID (20,04%), 557 în spitale suport-COVID (21,26%), iar 274 în spitale COVID (10,46%).
La jumătatea lunii decembrie deputații au votat în unanimitate un proiect de lege care prevede ca managerii să primească sancțiuni dacă nu raportează infecțiile intraspitalicești. Identificarea germenilor din spitale este extrem de importantă pentru că impactul acestor infecții este în primul rând asupra pacienților. Monitorizarea lor este greu de realizat fie din lipsa laboratoarealor, fie din lipsa fondurilor.
„Ca să poți să faci un control și prevenire a infecțiilor intraspitalicești trebuie să ai anumite investigații de laborator. Trebuie prelevate probe de pe diverse zone de contact pe care le au pacienții și cadrele medicale astfel încât să poți depista eventuale focare, eventuale zone contaminate cu diverși germeni. Din păcate, nu toate spitalele au laboratoare de microbiologie care să facă astfel de testări. Iar cele care au, nu au fonduri să asigure cheltuieli pentru prelevarea și analizarea microbiologică”, spune Vasile Barbu – președinte Asociația Națională pentru Protecția Pacienților.
În campusul medico-militar parte a Spitalului Militar Central și amplasat în curtea Institutului de Geriatrie „Ana Aslan” au murit în luna noiembrie 5 pacienți infectați cu virusul SARS-COV-2. Potrivit informațiilor apărute în mass-media aceștia erau infectați cu mai mulți germeni multirezistenți la antibiotice. Chiar cadrele medicale din această unitate au declarat sub forma anonimatului că germenii respectivi au redus semnificativ șansele de recuperare a pacienților.