În premieră la Berlin, douăzeci de artiști și manageri culturali s-au reunit într-un proiect cultural de anvergură, Divanul/The Divan. Cantemir. Spirit universal, găzduit la galeria Fantom în perioada 3-10 septembrie. Un concept curatorial inovator, ce are ca fir roșu interdisciplinaritatea și reprezentarea multifațetării în creația contemporană pornind de la tema aleasă. Proiectul este co-finanțat de Institutul Cultural Român prin programul Cantemir, un fond special dedicat proiectelor realizate în străinătate.
Inițiat de Asociația Culturală Neo Art România manifestarea a propus descoperirea și prezentarea celor mai inedite aspecte legate de ceea ce a reprezentat în epocă Dimitrie Cantemir, creatorul de tip renascentist, reprezentant al iluminismului european.
Publicul berlinez a descoperit acest mare creator român atât în cadrul expoziției principale, Divanul / The Divan. Cantemir. Spirit universal cât și prin perspectiva mai multor evenimente performative, conferințe, artist talk, seri de filme și ateliere. Structurat pe un dialog internațional, pornind de la variatele aspecte ale creației lui Cantemir, manifestarea a provocat artiştii şi managerii culturali participanţi, dar şi publicul, să descopere prin intermediul formelor şi mediilor contemporane de exprimare, o epocă intensă şi relevantă atât prin tematica actuală cât şi prin elementele de inspiraţie. Tema toleranței, atât de importantă în acest moment, a fost declinată prin desen, gravură, pictură, artă textilă şi video, performance și arta sunetului. Un proiect cultural interdisciplinar care integrează dimensiunii artistice o importantă axă educativă și are ca element central o abordare trandisciplinară a personalității și creației lui Dimitrie Cantemir.
Astfel, artiștii implicați au fost Cosmin Paulescu, Mirela Trăistaru, Liliana Basarab, Raluca Ilaria Demetrescu, Anca Boeriu, Mariea Petcu Chiobaș şi studenții de la Universitatea Națională de Arte din București.
Cele două evenimente de tip performativ, The interactive installation „Stratum“ și „The Young Cantemiroglu”, coproducții Fantom-Galateca, special create pentru acest proiect, au fost create de Mircea Florian, artist poliglot și poli-instrumentist, și respectiv, de regizoarea Petra Rațiu, cu participarea artistelor Iulia Grigoroiu și Anastasiia Starodubova (Germania). Maratonul de șapte zile de cultură românească a cuprins și două conferințe susținute de Ana Negoiță, Ludwig Norz, Roxana Lăpădat și Andreea Sandu, atelierul de monotip al artistei Anca Boeriu și artist talk susținut de Cosmin Paulescu.
Expoziția a fost deschisă în perioada 3 – 10 septembrie la galeria Fantom, Berlin, iar intrarea a fost liberă.
Asociația Culturală „Neo Art România” este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2012, care promovează cultura natională și internațională, educația culturală și artistică, precum și cercetarea, dezvoltarea și programele internaționale multidisciplinare. Principala activitate constantă a asociației este în domeniu artelor vizuale și este reprezentanta galeriei de artă contemporană și design Galateca.
Proiect realizat de galeria Galateca, Asociația Neo Art România în colaborarea și susținută de ICR.
Partener/ Asociația Culturală Fantom , Berlin
Parteneri media: modernism.ro, Biz, Agenția C’Arte, dreamingof.net, Kreatoria, Propagarta, Aici a stat, Radio România Cultural Cultural, Metropola TV
www.galateca.ro / www.facebook.com/GalerieGalateca/ www.instagram.com/galateca/