Reportaj Metropola TV: Vinul, un univers încă necunoscut/Video

Reportaj Metropola TV: Vinul, un univers încă necunoscut/Video

Când vorbim despre vinuri, trebuie să ținem cont de anumite aspecte. Majoritatea oamenilor sunt de părere că vinul cel mai bun și curat este cel făcut producători particulari. Cu toate acestea, specialiștii spun că acest tip de vin este interzis comercializării. Vă oferim câteva răspunsuri cu privire la cum să alegeți un vin, care este diferența dintre un vin de țară și unul de calitate, dar și care sunt calitățile vinului.

Cu toții am avut momente când am fost în impas de a alege un vin bun, de calitate. Atunci când sunteți pus în fața unei astfel de alegeri, trebuie să țineți cont de câteva aspecte. Unul dintre aceste aspecte este calitatea vinului.

„Vinurile de calitate sunt apreciate de foarte mulți oameni. Criteriile de calitate ale vinurilor depind de gusturile fiecăruia dintre noi. Adică ce înseamnă lucrul ăsta? Înseamnă să placă aroma, în primul rând culoarea trebuie să fie plăcută, aroma olfactivă să atragă la vin atunci când este pus în pahar, gustul inițial și apoi, bineînțeles, în asociere gastronomică, orice vin ar trebui să fie foarte apetisant, spunem noi. Un vin de calitate este acela care se exprimă individual, în totalitatea puterilor lui, să fie apreciat, plăcut și chiar cerut de către clientelă, a doua oară, după ce clientul cumpără prima sticlă”, spune Gabriel Roceanu, director de cramă.

În funcție de gusturile fiecăruia, vinurile sunt împărțite în mai multe categorii. Vinurile albe care sunt produse din soiuri albe de struguri, sau chiar din anumite soiuri roșii care sunt procesate rapid și fără extracția culorii din pieliță, asta înseamnând că vinul s-a dezvoltat doar din sucul boabei.
Tot specialiștii spun că vinurile roze sunt acele vinuri procesate din soiurile de struguri roșii, nicidecum nu sunt ,rezultatul unui amestec dintre un vin alb și un vin roze.
Vinul roșu este cel cu o intensitate mai puternică, vinuri macerate mult în timpul fermentației. Somelierii au câteva trucuri pentru iubitorii de vinuri.

„În primul rând ne uităm la el, pentru că el ne vorbește. Plecând de la culoare, limpiditate (n.r. – claritate), strălucire. Culoarea în funcție de soi, poate fi diferită, dar în general vom găsi diferite nuanțe de galben cu diferite reflexii, galben verzui, galben auriu, în funcție de soiul vinului. 
Limpiditatea este foarte importantă într-un vin, aici nemaiținând cont doar de culoarea vinului, trebuie să fie limpede pentru că dacă are sedimente, impurități, pentru vinurile albe, roze este o problemă.
Și îl analizăm. Strălucește, ceea ce ne spune că este în viață vinul, trăiește și ce căutăm…căutăm nasul. Îl mirosim să vedem. În general, în vinurile albe, vom căuta prospețime, de la note citrice, la note florale, vom găsi fructe, dar fructe albe. După care vine pasul 3 care ne place la toți, să-l gustăm. E reconfortant. Exact, e un vin proaspăt, fresh, reconfortant”, este de părere somelierul Mihai Vișoiu.
Sfaturile specialiștilor nu se opresc aici. „Plecând de la culoare, care dacă facem o mică comparație între un vin alb și un vin roze, culoarea este total diferită, deci nu vom mai găsi tentele de galben și vom găsi diverse tente de roz, în funcție de perioada de macerație pe care o are vinul vor fi mai intense sau mai puțin intense. În vinurile roze vom găsi întotdeauna fructe, dar fructe de primăvară. O caracteristică atât a vinurilor albe cat si a vinurilor roze este aciditatea, care este mult mai puternică.
Dacă ne uităm la culoare, dacă îl comparăm cu roze-ul, e mult mai intens. Deja ne spune că perioada de macerare e mult mai mare”, mai adaugă somelierul.
Soiurile din specia hibridă actualmente sunt interzise
Vinul și cultivarea strugurilor la români își au rădăcinile bine împământenite și reprezintă un obicei consacrat.
Românii produc vin, iar mulți dintre ei o fac în propriile curți afirmând cu tărie că celebra Căpșunică sau vedeta- Zaibărul sunt soiuri netratate, deci, vinuri de cea mai bună calitate. În schimb, specialiștii ne spun că acestea sunt soiuri interzise.
„Soiurile din această specie hibrida, actualmente sunt interzise de Organizația internaț
ională a viei si vinului. Fiind niște soiuri neomologate din diverse motive. Soiurile hibride sunt aprobate pentru a fi consumate acasa. Este interzis a se comercializa. Vinul este lichidul produs prin fermentarea mustului de struguri și atât”, spune Gabriel Roceanu.Tot specialiștii ne spun care sunt și diferențele dintre un vin hibrid și un vin nobil, de calitate. „În primul rând echilibrul. Echilibrul in zona olfactivă, ce mirosim, ce gustam primar, aciditate, tanin, zahar,…. aromele retronazale. Nu în ultimul rând, consumul de vin presupune un anume protocol: vinurile se servesc în pahare cu picior pentru a nu lăsa amprente. Vinul alb și cel roze este recomandat să fie răcite, iar cel roșu să fie băut la temperatura camerei”.

Cifra de afaceri a pieței de vinuri din România este în jur de 500 milioane de euro. Piața vinului crește, dar este și foarte competitivă”, e de părere Gabriel Roceanu.

După cum a precizat și expertul în vinuri, piața e foarte competitivă, calitatea fiind primordială. Astfel, România se plasează între primii 10 producători mondiali de vinuri.
Potrivit unui sondaj făcut de Eurostat, în anul 2018, România a importat din țările Uniunii Europene, vin în valoare de peste 46 de milioane de Euro. Tot în același an, a exportat vin în valoare de 24.9 milioane euro.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie ușoară
2 ° C
2 °
1.1 °
75 %
4.6kmh
0 %
vin
11 °
sâm
6 °
Dum
7 °
lun
7 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii