În Cehia, un grup de 17 senatori au propus recent un amendament constituţional care protejează dreptul cetăţenilor de a plăti cu numerar şi de a opta să nu fie incluşi în sistemele digitale, potrivit expatz.cz.
Măsurile vin ca reacţie la temerile privitoare la cerinţele electronice în creştere şi colectarea datelor. Senatorul Jiri Oberfalzer a anunţat planuri de protejare a „minorităţii care respinge «electronicizarea»“. Susţinătorii amendamentului argumentează că utilizarea cash-ului nu ar trebui restricţionată prin reglementări. În regiune, Slovacia a introdus de asemenea în această vară în constituţie un astfel de drept de a plăti cu numerar achiziţiile de bunuri şi servicii, notează Ziarul Financiar într-o analiză axată pe influența banilor cash.
Tot în această vară, Polonia a renunţat la măsuri care ar fi urmat să limiteze valoarea maximă a tranzacţiilor cu cash, conform Notes from Poland. Ca parte a măsurilor introduse de programul de reformă fiscală „Polish Deal“ al guvernului polonez, din 1 ianuarie 2024 plăţile cash între firme ar fi urmat să fie limitate la 8.000 de zloţi (1.800 de euro), iar plăţile consumatorilor către firme la 20.000 de zloţi (4.500 de euro).
În aprilie, însă, partidul Polonia Suverană (SP) a depus legislaţie pentru eliminarea limitelor respective, iar aceasta a fost aprobată. În prezent, tranzacţiile cash între companii sunt limitate la 15.000 de zloţi şi nu există limită privind plăţile cash realizate de consumatori.
Şeful băncii centrale a ţării, Adam Glapinski, se opune de asemenea restricţionării plăţilor cash.
În 2021, acesta a făcut apel la guvern să se asigure că consumatorii dispun de un drept legal garantat de a plăti cu numerar.
Şi consumatorii croaţi se adaptează destul de lent la plăţile electronice, în principal din cauza unei înclinaţii puternice către cash, care a reprezentat 64,5% din volumul total al tranzacţiilor de plată în 2022, relevă datele electronicpaymentsinternational.com.
Ungurii transformă banii electronici în cash prin majorarea sumei care poate fi retrasă de la casieriile din supermarketuri.
Începând cu 1 iulie, ungurii pot retrage gratuit maxim 40.000 de forinţi (107 euro) pe lună de la casieriile supermarketurilor. Serviciile de cashback au revenit în actualitate chiar de la începutul anului după ce guvernul maghiar a schimbat în decembrie regulile privind retragerile de numerar fără plata de comisioane.