Raport: 1% dintre cei mai bogați oameni din lume poluează mai mult

Raport: 1% dintre cei mai bogați oameni din lume poluează mai mult

77 de milioane de oameni, inclusiv miliardari, milionari și cei plătiți cu peste 140.000 de dolari pe an, au generat 16% din toate emisiile de CO2 în 2019, adică suficient pentru a provoca peste un milion de decese din cauza căldurii. Sunt datele oferite de raportul Oxfam, după un studiu cuprinzător al inegalității climatice, potrivit The Guardian.

În ultimele șase luni, The Guardian a colaborat cu Oxfam, Institutul de Mediu din Stockholm și cu alți experți, pentru o investigație specială. Acesta explorează cauzele și consecințele inegalității de carbon și impactul disproporționat al indivizilor foarte bogați, care au fost numiți „elita poluatorului”. Justiția climatică va fi pe primul loc pe ordinea de zi a summitului ONU Cop28 privind clima din Emiratele Arabe Unite.

Raportul Oxfam arată că, în timp ce cei mai bogați 1% au tendința de a trăi vieți izolate din punct de vedere climatic și cu aer condiționat, emisiile lor – 5,9 miliarde de tone de CO2 în 2019 – sunt responsabile pentru suferințe imense. Folosind o formulă „costul mortalității” de 226 de decese în exces la nivel mondial pentru fiecare milion de tone de carbon, raportul calculează că doar emisiile de la 1% ar fi suficiente pentru a provoca decese legate de căldură în cazul a 1,3 milioane de oameni în următoarele decenii.

În perioada 1990-2019, emisiile acumulate de 1% din oameni au fost echivalente cu distrugerea recoltelor de anul trecut de porumb din UE, grâu din SUA, orez din Bangladesh și boabe de soia din China.

Suferința revine în mod disproporționat persoanelor care trăiesc în sărăcie, comunităților etnice marginalizate, migranților, femeilor și fetelor, care trăiesc și lucrează în afara sau în case vulnerabile la vreme extremă, potrivit cercetării. Vorbim despre grupuri care nu obișnuiesc să aibă economii, asigurări sau protecție socială, ceea ce îi lasă mai expuși din punct de vedere economic, precum și fizic, în urma inundațiilor, secetei, valurilor de căldură și incendiilor forestiere.

Raportul constată că ar dura aproximativ 1.500 de ani pentru ca cineva din 99% de jos să producă la fel de mult carbon ca cei mai bogați miliardari într-un an. „Cei superbogați jefuiesc și poluează planeta până la distrugere și cei care își permit cel mai puțin sunt cei care plătesc cel mai mare preț”, a declarat Chiara Liguori, consilier principal al Oxfam în domeniul justiției climatice. Crizele gemene ale climei și inegalității se „alimentează reciproc”, a spus ea.

Decalajul de bogăție dintre națiuni explică doar parțial disparitatea. Raportul arată că în 2019 – cel mai recent an pentru care există date cuprinzătoare – țările cu venituri mari (mai ales în nordul global) au fost responsabile pentru 40% din emisiile globale de CO2 bazate pe consum, în timp ce contribuția țărilor cu venituri mici (mai ales în sudul global) a fost de 0,4%. Africa a fost responsabilă pentru doar 4% din emisii.

Raportul atrage atenția că amprenta de carbon extravagantă a celor 0,1% – de la superyacht-uri, avioane private și conace, până la zboruri spațiale și buncăre ale apocalipsei – este de 77 de ori mai mare decât nivelul superior necesar pentru ca încălzirea globală să ajungă la 1,5C.

Oxfam cere impozite mari asupra averilor oamenilor foarte bogați și taxe excepționale pentru companiile de combustibili fosili. Asta cu scopul de a-i sprijini pe cei mai afectați, pentru a reduce inegalitatea și pentru a finanța tranziția către energia regenerabilă. Se spune că un impozit de 60% pe veniturile celor mai bogați 1% ar ajunge la 6,4 miliarde de dolari pe an și ar putea reduce emisiile cu 695 de milioane de tone, ceea ce este mai mult decât amprenta Regatului Unit în 2019.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
1.1 ° C
1.7 °
-0.1 °
76 %
3.1kmh
0 %
lun
7 °
mar
7 °
mie
5 °
joi
10 °
vin
10 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii