Medicii de familie ameninţă că nu vor semna noile tarife propuse de Casa de Asigurări de la 1 februarie și spun că acestea le reduc drastic veniturile.
După ce au ieşit în stradă în mai multe orașe, zeci de medici de familie și din ambulatorii au protestat azi şi în fața Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. După aproape o oră, reprezentanţii lor au fost chemaţi la discuţii.
Este a treia zi de proteste a medicilor de familie și a celor din ambulatoriu. Șirul protestelor a început luni, când medicii din Timișoara au protestat timp de două ore în fața Casei Județene de Asigurări de Sănătate. Marți a fost rândul medicilor din Târgu Mureș să protesteze.
În Capitală, medicii de familie au ieșit astăzi în fața Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Propunerea CNAS pentru tarifele din noul contract-cadru, care ar trebui să între în vigoare de la 1 februarie, este respinsă de aceștia.
Astăzi a avut loc un nou protest al medicilor de familie și din ambulatorii în fața Palatului Administrativ din Timișoara. Peste 200 de medici de familie și din ambulatoriu s-au adunat în centrul Craiovei și au protestat în fața Prefecturii.
Protestatarii sunt nemulțumiți de proiectul cadru care se află acum în transparență decizională care a fost afișat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și care ar trebui semnat cu CNAS începând cu data de 1 februarie 2024.
Medicii susțin că nu vor semna acest act adițional pentru că, și în cazul în care l-ar semna, tot la faliment ar ajunge pentru că valoarea punctului acordat fiecărui serviciu medical a fost redus aproape la jumătate. Potrivit calculelor mediciilor de familie, veniturile lor vor scădea la 30%, iar adăugând inflația și prețurile crescute, scăderea va fi de 40-45 la sută, fapt care îi va duce în stare de faliment.
Medicii atrag atenția că banii pe care îi primesc de la CNAS sunt banii lor cu care susțin cheltuielile cabinetelor: chirii, facturi la utilități, consumabile și fondul de salarii pentru asistente.
Dacă revendicările lor nu sunt soluționate, medicii de familie amenință că, de la 1 februarie, consultațiile vor fi contra cost, iar pacienții nu vor mai beneficia de rețete gratuite sau compensate.
Tarifele propuse de CNAS cabinetelor medicilor de familie sunt: 7,7 lei – valoarea punctului pentru fiecare pacient de pe listă (în 2024) de la 12 lei (în 2023)
6,2 lei – valoarea punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală primară (medici de familie) în 2024, scăzut de la 8 lei în 2023.
Pentru medicii specialiști de ambulator CNAS a propus o valoare a punctului pe serviciu medical de 3,3 lei, în scădere de la 4,5 lei în anul 2023.
Pe perioada protestelor, medicii de familie vor asigura doar urgențele, ceilalți pacienți vor fi nevoiți să apeleze la camerele de gardă ceea ce va duce la aglomerarea unităților de primiri urgențe.
Protestele vor continua și mâine.
Conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a anunțat că joi vor fi negocieri cu reprezentanții Colegiului Medicilor, însă medicii care protestează în Capitală au anunțat că nu vor să negocieze nimic, că nu vor să accepte tarifele propuse de CNAS nici măcar pentru o perioadă scurtă de timp, potrivit TVR.