Sondaj: Aproape 1 din 5 copii români nu finalizează școala la timp

Sondaj: Aproape 1 din 5 copii români nu finalizează școala la timp

Un sondaj recent realizat de organizația “Salvați Copiii” oferă o radiografie detaliată a problemelor cu care se confruntă cei mai tineri membri ai societății noastre.

În domeniul educației, situația este alarmantă: aproape 1 din 5 copii români nu finalizează școala la timp. România este statul membru aL Uniunii cu cel mai scăzut nivel de participare în educație când vine vorba de vârsta de finalizare a învățământului obligatoriu.  81% mai exact. Datele arată că neparticiparea școlară crește dramatic odată cu vârsta, atingând cifre îngrijorătoare pentru adolescenți.

Mai mult, OCDE ne arată că România se confruntă cu una dintre cele mai mari diferențe de performanță bazate pe statutul socio-economic al elevilor. Adică cei înstăriți știu mai multe. Mult mai multe decât cei fără posibilități materiale. Acest decalaj profund subliniază necesitatea unei reforme curriculare serioase și a unei abordări mai echitabile a educației.

În contextul sănătății, anual, peste 7.000 de copii sunt născuți tot de copii, adică de mame minore. Deși nu au ajuns la majorat, aproape 1.200 dintre aceste mame sunt la a doua sau chiar a treia naștere. Rata mortalității infantile este cu mult mai mică față de acum 20 de ani, dar mult peste media Uniunii Europene. Totodată, numărul de decese de nou-născuți continuă să fie mult mai ridicată în mediul rural față de cel urban.

Accesul la sănătate este extrem de redus în mediul rural. Ducem lipsă de spitale, de cabinete stomatologice și medicale școlare ori farmacii.

Un alt aspect îngrijorător este legat de bunăstarea copiilor. Peste jumătate de milion de copii au un părinte plecat la muncă în străinătate, ceea ce are un impact direct asupra comportamentului și sănătății emoționale ale copiilor.

Odată cu vârsta, sentimentele de fericire dispar. Mulți dintre acești copii se confruntă cu probleme legate de somn, anxietate și sentimentul de singurătate, cu incidențe alarmante în rândul fetelor de 15 ani.

Prin urmare, tinerii apelează la diverse mecanisme de a face față provocărilor: tutun, alcool sau jocuri de noroc. Este clar nevoie de a acorda mai multă atenție acestor alegeri pe care ei le fac. Am fost martorii unor atrocități și drame teribile anul trecut din cauza consumului de substanțe și alcool pe șosele și nu numai.

Sărăcia și excluziunea socială sunt, de asemenea, probleme majore, cu peste 40% dintre copii aflați în risc. Suntem cei mai vulnerabili la nivelul Uniunii Europene din acest punct de vedere. Familii numeroase se luptă să-și permită mese echilibrate sau să mențină locuințele încălzite.

Un subiect dureros este și violența împotriva copiilor, inclusiv abuzul sexual și bullyingul. Aproape jumătate dintre copii declară că sunt victime ale pedepsei fizice, iar cazurile de abuz sexual sunt insuficient investigate și sancționate, cu mai puțin de 20% dintre agresori trimiși în judecată.

Șocant este și faptul că peste jumătate dintre copiii români își doresc să plece din țară. Acest lucru este un semnal de alarmă privind nivelul de satisfacție și speranța tinerilor în viitorul lor în România. Așa că mulți pleacă ori vor să o ia din loc atunci când vine momentul.

“Salvați Copiii” face apel la Guvern pentru a implementa măsuri imediate care să restabilească dreptul copiilor la educație și sănătate de calitate. Printre recomandările lor se numără consolidarea serviciilor de asistență socială, dezvoltarea educației timpurii, îmbunătățirea accesului la sănătate, și o abordare mai eficientă a problemelor de bullying și abuz sexual.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ninsoare
1.4 ° C
1.7 °
1 °
78 %
2.2kmh
0 %
vin
11 °
sâm
7 °
Dum
6 °
lun
7 °
mar
5 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii