Un copil de patru ani a murit la Spitalul Municipal din Oneşti din cauza unor complicaţii. Fusese tratat acasă, iar la spital a fost adus în stare gravă cu temperatura foarte mare.
Medicii spun că dacă pacientul ajungea mai repede la un medic, ar fi putut fi salvat.
Familia copilului spune că, sâmbătă, micuțul era bine și fusese la joacă. Spre seară a început să se simtă rău și a făcut temperatură foarte mare. Niciun medicament nu a avut efect, iar spre dimineață a început să aibă dificultăți de respirație.
Ana Maria Băncescu, medic șef, CPU Onești: A fost adus de mamă cu mijloace proprii. Am intervenit imediat, dar din păcate copilul era în stop cardio-respirator. Mama a declarat că simptome a prezentat de vreo două zile, febră, tuse. Copilul s-a trezit cu dificultăți de respirație. I s-a părut că avea febră, însă nu a măsurat temperatura. L-a luat în brațe, a adormit și dimineață când s-a trezit copilul nu a mai reacționat.
Testele făcute în spital au confirmat că micuțul avea gripă. Potrivit familiei acesta suferea, încă de la naștere de o boală cardiacă. Raportul medico legal va stabili în ce măsură această afecțiune a contribuit la agravarea stării lui. Medicii atrag atenția că în această perioadă circulă o serie de virusuri foarte agresive, iar părinții nu ar trebui să amâne vizita la medic. În cazul copiilor, odată pus diagnosticul de gripă, ar trebui duși la spital.
Mădălina Pletea Purcaru, medic specialist Boli Infecțioase, Spitalul Onești: Avem în țară tratament cu antivirale specifice antigripale și ar putea să fie utilizate inclusiv la copiii mici, care au rată de vindecare de 100%.
Anda Dumitrescu, purtãtor de cuvânt al DSP Bacău: La nivelul județului Bacău, până în acest moment, s-au înregistrat 455 de cazuri de gripă A și B, cu 191 mai multe față de săptămâna precedentă. Până în acest moment, s-au vaccinat antigripal peste 31.804 persoane.
În cazul gripei, vaccinarea reduce cu peste 90% riscul de îmbolnăvire, iar persoanele imunizate fac în cel mai rău caz o formă ușoară de boală.