România are un avantaj competitive deosebir în raport cu alte economii din Europa şi din lume, având în vedere energia verde şi capacitatea de stocare a carbonului, care dau o şansă unică României de a atrage investiţii străine sau capital, inclusiv autohton. Constatarea îi aparține ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea.
„Am să spun în primul rând ceea ce cred că se va întâmpla cu economia României, care este ţinta pe care o avem: o economie verde, o economie cu energie produsă din surse verzi care creează oportunităţi. Aşa a fost istoria industrială a României, suntem o ţară unde am exploatat petrol şi gaze. Prima rafinărie din lume, 1857, a fost înfiinţată lângă Ploieşti. Asta înseamnă că avem foarte multe sonde şi capacitatea de stocare a carbonului. Aceste două lucruri împreună: energie verde, capacitate de stocare a carbonului, dau o şansă unică României de a atrage investiţii străine sau capital, inclusiv autohton – o chestiune unică în peisajul european, şi probabil că devin un avantaj competitiv şi cu restul economiilor lumii. Este un lucru pe care l-am spus la Berlin, este un lucru pe care îl spun companiilor americane, un lucru pe care îl spun companiilor franceze”, a susținut Ştefan-Radu Oprea, la conferinţa „România producătoare în noua paradigmă economică: probleme, finanţarea dezvoltării, intrarea în viitor”, organizată de publicaţia Curs de Guvernare.
Oficialul a subliniat că în România s-a ajuns la un record de ocupare pentru forţa de muncă ceea ce arată capacitate de absorbţie şi o efervescenţă a economiei. Pe de altă parte, ministrul a precizat că suntem într-o conjunctură geopolitică, într-o Europă unde activitatea industrială scade.
„Ne uităm la Germania şi ne uităm cu oarecare îngrijorare. Dar, România are previziune de creştere pe mai mulţi piloni posibili. Suntem într-un plin proces de transformare a surselor de energie. Energia verde va fi unul dintre pilonii de bază ai dezvoltării economiei româneşti. (…) România poate să fie implicată în partea de transfer tehnologic, de cooperare industrială, astfel încât să producem în România componente ale noilor reactoare mici modulare sau alte componente din energie”, a mai spus ministrul.