Ce solicită Avocatul Poporului
”Încă se înregistrează discontinuitate în aprovizionarea farmaciilor, în toată țara, cu acest tip de medicament. Țara noastră se situează pe zona endemic în cazul bolilor tiroidiene, numărul persoanelor cu probleme de tiroidă ridicându-se la aproximativ 738.000 de pacienți adulți cu hipotiroidism și 20.000 de copii. Prin urmare, pentru mulți bolnavi care folosesc Euthyrox, lipsa acestui medicament de pe piață reprezintă o problemă deosebit de gravă. Bolnavii de tiroidă au început a semnala lipsa medicamentului de care sunt dependenți încă din luna februarie 2020, reclamațiile crescând brusc în luna martie 2020”
Reprezentanții pacienților spun că, totuși, în prezent, criza de Euthyrox nu mai este atât de mare ca anul trecut, când medicamentul nu se găsea deloc în farmacii.
Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune
”Într-adevăr, Euthyrox se găsește mai greu, dar nu este criza care a fost anul trecut. Nu se găsește ca înainte, să poți să intri în orice farmacie și să-l găsești, dar dacă te duci cu rețeta în farmacie și anunți farmacistul, în general ți-l aduce. Noi avem foarte puține reclamații că nu se găsește Euthyrox, comparativ cu ceea ce s-a întâmplat anul trecut. Anul trecut a fost o mare criză, că nu se găsea deloc. Nu exista nicăieri și toată lumea alerga după el”
Medicamentul, al cărui preț este modic, îmbunătățește funcționarea glandei tiroide și, implicit calitatea vieții.
Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune
”Dacă vorbim în special de pacienții operați, care au scos o parte de tiroidă sau chiar toată tiroida, ei nu pot trăi fără Euthyrox. Pur și simplu nu pot trăi. Dacă vorbim de pacienții cu boli autoimmune, trebuie să spunem că tiroida este o glandă care influențează buna funcționare a întregului organism: de la metabolism la stări emoționale, la palpitații… e atât de vast totul, că mi-e foarte greu să spun ce s-ar întâmpla cu un pacient”
Nimeni nu știe să spună cu exactitate care este motivul pentru care acest medicament este atât de greu de găsit în farmaciile din România.
Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune
”Să vă spun sincer, habar nu am. Pentru că nimeni nu a făcut, nu a încercat să afle de ce. Observatorul Român de Sănătate a făcut o analiză anul trecut și a ajuns la concluzia că euthyrox nu s-a dus la export paralel, că așa se discuta: pleacă din țară în alte țări”
”Cantitățile care s-au adus, conform autorităților, sunt aceleași care se aduceau și cu un an înainte”
„Tindem să credem că a crescut numărul de pacienți care aveau nevoie de Euthyrox și, deoarece nu avem registre de pacienți, nu s-a văzut acest lucru din timp și, crescând numărul de pacienți mai mult și compania nefiind atenționată să aducă mai multe cutii, s-a creat o distorsiune în piață”
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, nu a putut fi contactat cu privire la această problemă. Nici fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, nu a oferit vreun punct de vedere cu privire la motivul pentru care Euthyrox se găsește greu în farmacii.