Percheziții ale Parchetului anticorupție au loc marți la Direcția Regională Vamală București. Angajați și șefi ai instituției sunt suspectați că luau mita, de la câteva sute, până la mii de euro. Descinderi au avut loc și la firme și locuințe din judeţele Ilfov, Dâmbovița și Giurgiu.
Echipe întregi de polițiști și procurori au făcut 20 de percheziții, inclusiv la sediul Direcției regionale vamale din București. Aveau date că de 3 ani funcționa un întreg circuit al mitei în care ar fi implicați 5 vameși de la serviciul echipei mobile, fostul șef al acestei structuri, actualul șef al Regionalei și un fost președinte al Autorității Vamale Române.
Aceștia ar fi ajutat comercianți care aduceau în țară marfa subevaluată. De exemplu, o geacă sau o pereche de încălțăminte de calitate apărea în acte la un preț de 30 de bani, potrivit unor surse. Se eliberau documente vamale într-o anumită firmă și nimeni nu mai verifica ulterior ce e în container. Când marfa, adesea și contrafăcută, ajungea în depozite comercianților chinezi, ajungea și mită la reteaua de vameși.
Și atunci când se făceau controale, sancțiunile ocoleau legea.
Vameșii ar fi luat mită și de la cei pe care în verificau fără să-i anunțe. Din rețea făcea parte și un așa numit „colector”, om de încredere al vameșilor. El strângea mita de la comercianții pe care vamesii nu îi cunoșteau, dar voiau să scape de amenzi, potrivit tvrinfo.ro.
La audierile la sediul DNA au fost conduși vameșii suspecți, intermediarii și comerciantii vizați în dosar.
Surse judiciare susțin că cei vizați de anchetă ar fi luat bani de la comercianți care își desfășoară activitatea în complexuri comerciale de la marginea Capitalei. În schimbul acestor sume nu ar fi fost sancționate nereguli constatate în urma unor controale.
Potrivit DNA, perchezițiile au loc în 20 de locații din București, Ilfov, Dâmbovița, Giurgiu, domicilii, sedii de firme, și Direcția Regională Vamală București.
Este vorba despre un dosar de luare de mită și trafic de influență. Mita ar fi fost între 600 și 12 mii de euro pentru a se permite intrarea în țară a unor bunuri contrafăcute sau fără documente.