Decizie care provoacă valuri la nivel european, în Grecia. Statul elen a devenit primul cu o majoritate creştin-ortodoxă care legalizează căsătoria între persoane de acelaşi sex, în urma votului din parlament de joi.
Mai mult, aceleași vot dă posibilitatea legală cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex de a adopta copii. Votul din Parlament a fost unul categoric: 176 de opíuni “pentru” și 76 “împotrivă”.
Noua lege va ”elimina cu curaj o inechitate gravă”, a susținut prim-minstrul Kyriakos Mitsotakis.
De altfel, Mitsotakis este cel care a promovat legea, dar avea nevoie de sprijinul partidelor de opoziţie pentru a o trece, pentru că zeci de parlamentari din partidul său de centru-dreapta, aflat la guvernare, s-au opus.
”Oameni care au fost invizibili vor putea, în sfârşit, să fie văzuţi în jurul nostru şi cu ei mulţi copii îşi vor găsi în sfârşit locul potrivit. Reforma face mai bune vieţile multora dintre concetăţenii noştri, fără a lua ceva din vieţile majorităţii”, a argumentat premierul în Parlament, la dezbaterea dinaintea votului.
Totuși dezbaterile și decizia din Parlament au împărţit ţara, unde Biserică Ortodoxă manifestă o rezistenţă aprigă față de acest demers. Susţinătorii săi au organizat un amplu miting de protest la Atena, în Piaţa Syntagma, unde s-a defilat cu cruci, s-au citit rugăciuni şi s-au intonat pasaje din Biblie.
Cum era de așteptat, votul a fost salutat de organizaţiile LGBTQ din Grecia.
Cincisprezece dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au legalizat deja căsătoria între persoane de acelaşi sex. Aceasta este permisă în 35 de ţări din lume. Grecia este prima ţară din sud-estul Europei care instituie aceste prevederi legislativă în ceea ce priveşte căsătoria.