Din Nigeria până în Brazilia, din Franța până în India, nicio țară nu a scăpat de pandemie, dar nici de explozia „colaterală” a agresiunilor suportate de femei. Ceea ce dă o rezonanţă specială anul acesta Zilei internaționale pentru eliminarea violențelor, marcată miercuri 25 noiembrie.
Dacă până acum violența împotriva femeii era un subiect mai puțin vehiculat, criza sanitară, a scos la lumină importanța acestui subiect. Țări ca Nigeria şi Africa de Sud au cunoscut creşteri dramatice ale numărului de violuri, în Peru s-au înmulţit cazurile de dispariţii de femei, a crescut numărul femeilor ucise în Brazilia şi Mexic, iar în Europa asociaţiile de apărare a femeilor cresc de pe o zi pe alta.
Conform statisticilor ONU Femei publicate la finele lui septembrie, izolarea a dus la înmulţirea în toată lumea a plângerilor sau apelurilor la autorităţi în legătură cu violenţe domestice: cu 30% în Cipru, cu 33% în Singapore, cu 30% în Franţa şi cu 25% în Argentina. Un astfel de caz îl reprezintă o femeie din Mumbai. O cheamă Heena și la doar 33 de ani se simte „prizonieră în propria casă”, cu un soț șomer, care consumă constant droguri și are un comportament violent. „În timpul izolării, îşi petrecea toată ziua jucându-se la telefon, bătându-mă şi maltratându-mă”, a relatat femeia.
În această vară, soțul ei a bătut-o mai rau ca în de obicei iar de față era și fiul lor. Bărbatul a alungat-o de acasă. „Nu ştiam unde să mă duc, mă durea tot corpul”, a spus Heena, care nu a îndrăznit să meargă la poliţie, de teamă că nu va fi luată în serios. Cu toate astea însă, femeia se luptă să-și revadă fiul, dar din păcate „tribunalele nu funcţionează în regim complet din cauza COVID”.
Conform statisticilor, în Brazilia aproape 700 de femei au fost ucise în primele luni ale anului 2020. A fost înregistrată o creștere de 1,9% față de aceeași perioadă din 2019. Autoritățile susțin că sunt la curent cu această problemă și în același timp a fost lansată o campanie pentru a încuraja depunerea de plângeri. Din păcate în aceeași măsură, măsurile de susţinere a victimelor sunt insuficiente, potrivit AFP.