România are trei cazuri de infecție cu noua tulpină a coronaviruslui. Ultimele două au fost depistate la sfârșitul săptămânii trecute. Pentru unul dintre bucureștenii confirmați pozitiv, ancheta epidemiologică a scos la iveală faptul că nouă dintre contacții săi direcți sunt infectați. Sunt așteptate acum rezultatele în cazul altor zece persoane. Pacientul lucrează la o şcoală din Capitală. Dintre cei cărora le-a transmis virusul, trei îi sunt colegi la unitatea de învăţământ.
RĂZVAN CHERCHEȘ, expert în sănătate publică
Noua tulpină înlocuieşte în populaţie tulpinile celelalte. E mai competitivă. Dacă o persoană infecta trei şi fiecare infectau trei la rândului lor, în următorul val aveam trei, care infectau câte trei, aveam nouă. Dacă o persoană infectează cinci şi fiecare câte cinci, avem 20 faţă de 12 înainte. Creşterea este masivă.
Niciuna dintre persoanele confirmate nu a călătorit în Marea Britanie, unde a apărut tulpina nouă. Deocamdată, angajații DSP nu știu cine este pacientul zero.
ADRIAN MARINESCU, medic infecționist
Avem inclusiv o transmitere comunitară. Dacă vor fi mai multe infectări, de aici se vor selecta şi formele severe la persoanele vulnerabile şi, bineînţeles, matematic vorbind, vor fi mai multe persoane care vor avea complicaţii.
Numai că nu se știe câți români sunt purtători ai virusului. Testele antigen nu pot să deosebească noua tulpină. Un test rapid nu face decât să evidenţieze infecţia. Este nevoie și de un test PCR, pentru că doar acolo ies în evidentă particularităţile acestei tulpini.
Specialiștii din Marea Britanie spun că noua tulpină nu este doar mai contagioasă, ci provoacă și mai multe decese.
BORIS JOHNSON, premierul Marii Britanii
Acum au apărut dovezi conform cărora noua variantă, cea care a fost identificată prima oară în Londra şi în sud-est, ar putea fi asociată cu o rată mai mare de mortalitate.
Mai exact, noua tulpină duce la o rată a mortalităţii cu 30% mai mare decât forma deja cunoscută.
El crede că apariţia noilor mutaţii ale coronavirusului, detectate în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia echivalează cu începerea unei noi epidemii. Spune că virusul este diabolic pentru că reușește să găsească noi forme de a ocoli noile metode de tratament.