Oamenii care sunt plătiți doar cu salariul minim pe economie abia reuseșc să facă economii la sfârșitul unei luni. În plus, țara noastră are cea mai mare povară fiscală pe salariul minim din Uniunea Europeană. Diferența dintre suma brută scrisă pe contract și cât primesc angajații în mână este mare.
Întrebați ce părere au despre acestă nouă măsură, oamenii au răspuns:
Mi se pare că un procent foarte mare din venitul unui angajat merge la stat. Sume care nu prea se justifică.
Aproape 2 milioane de români care activează pe piața forței de muncă sunt plătiți cu salariul minim pe economie. Ca oamenii să nu mai împartă salariul pe jumătate cu statul, noua coaliție de guvernare vrea să includă scutirea de taxe şi impozite pentru plafonul reprezentat de salariul minim. Asta înseamnă că primii 2300 de lei dintr-un salariu nu vor fi impozitați, iar cei care sunt remunerați cu salariul minim pe economie vor primi salariul brut.
La întrebarea de mai sus, alte persoane au explicat că:
Pentru cei care au salarii minim este o masură bună ținând cont că un salariu minim în România este un salariu minim.
Mie mi se pare ceva normal. Au venituri mici nu pot să își achite datoriile față de stat, cred că e o idee bună.
Măsura va fi pusă în aplicare începând cu 2022 și primul sector de activitate vizat de către Ministrul Economiei este agricultura. Asta pentru că în acest domeniu salariile sunt cele mai mici iar munca la negru este des întâlnită în rândul muncitorilor. Pe parcurs, măsura va fi introdusă gradual și în alte sectoare de activitate.
Dintre toate statele membre din Uniunea Europeană, România are cea mai mare taxă pe salariul minim. După noi se clasează Olanda care taxează salariul minim într-o proporție de 36.68% și Ungaria într-o proporție de 33.5%.
De partea cealaltă, cea mai redusă taxă este în Estonia. Doar 4.36% din valoarea salariului minim este încasată de către stat. Următoarea în clasament este Malta cu o taxă de 10 procente.
Decizia guvernanților, ca partea din salariu egală cu cel minim să fie scutită de la plata contribuțiilor și impozitului, va avea un impact bugetar cuprins între 50 și 60 miliarde lei. Rămâne de văzut dacă bugetul statului va putea suporta acest cost.