Ziua Poliției Române este sărbătorită pe 25 martie

Ziua Poliției Române este sărbătorită pe 25 martie

Ziua Poliţiei Române este sărbătorită pe 25 martie, zi în care este prăznuită sărbătoarea creştină a Bunei Vestiri. Sute de oameni, au sărbătorit în avans ziua Poliţiei Române, în Parcul Herăstrău din Capitală. 

Cu arme, câini de urmă şi echipamente de ultimă generaţie, poliţiştii au reuşit să atragă toate privirile. Cei mici au fost fascinaţi de discuţiile cu agenţii, dar şi de echipamentele şi autospecialele pentru care au stat la rând ca să le studieze îndeaproape.

La 202 ani de când Poliția Română a luat naștere ca instituție, agenţii i-au invitat atât pe cei mici, cât și pe curioșii de toate vârstele să vadă ce presupune meseria de polițist. De la câini de urmă, la armament greu sau la motoare puternice din flota Poliției, toate au fost prezentate în parcul Herăstrău. Dar și uneltele folosite de mascații de la Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale.

O adevărată atracție a fost însă robotul pirotehnic – mașinăria care îi ține pe polițiști în siguranță, în cazurile în care mediul este unul periculos. Spre exemplu, în momentele în care trebuie să verifice colete neidentificate, care ar putea avea pericol de explozie. Pe lângă echipamentul expus în parc, cei mici au putut să îi cunoască pe polițiști și să participe la ateliere de desenat, de prim-ajutor sau de educație rutieră.

Elicopterul Black Hawk, mândria Poliției Române, a survolat zona, spre bucuria celor mici. Astfel de festivități au loc întreaga săptămână, în toate județele țării, iar accesul este liber, potrivit antena3.ro.

Ziua Poliției – Istoric

Prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002 data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliţiei Române.

Alegerea acestei date este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române.

În anul 1822 domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu (şeful poliţiei din acele timpuri) drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei. Alături de siglă se află o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).

Muzeul Poliției Române

Primele atestări privind Poliţia Română datează din vremea Sfântului Domnitor Neagoe Basarab sau a lui Mihai Viteazu (crearea instituţiei agiei), continuă cu domnia lui Mihai Sutzu (organizarea pazei Capitalei, emiterea primelor acte de identitate şi reglementarea portului armelor) iar din 1806, organele de pază şi ordine din Capitală primesc denumirea generică de Poliţie.

În 1821, Tudor Vladimirescu acordă scutiri de taxe şi impozite celor însărcinaţi să menţină ordinea publică şi să apere proprietatea cetăţenilor, iar în 1831, prin Regulamentele organice, atribuţiile poliţiei sunt extinse. În timpul Revoluţiei de la 1848 are loc reorganizarea poliţiei, prin apariţia instituţiei şefului poliţiei Capitalei căruia i se subordonează Guardia municipală.

Prin Decretul nr. 25 din 23 ianuarie 1949 se înfiinţează Miliţia, apoi, prin Decretul – Lege nr. 2/27 decembrie 1989 se reînfiinţează Poliţia Română ale cărei competenţe vor fi reglementate, ulterior, prin Legea nr. 26 din 18 mai 1994 şi prin Legea 218 din 23 aprilie 2002.

Din 1990, Poliţia Română a cunoscut mai multe etape de transformări menite să asigure siguranţa persoanelor, a colectivităţilor, drepturilor legitime ale cetăţenilor, precum şi a altor drepturi prevăzute în acte internaţionale la care România este parte, se precizează în istoricul instituţiei.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie de intensitate mică
4 ° C
4.1 °
3.9 °
87 %
5.1kmh
20 %
vin
10 °
sâm
6 °
Dum
6 °
lun
6 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii