Se apropie momentul în care proiectul Catedralei Sagrada Familia din Barcelona va putea fi considerat finalizat. Asta ar trebui să se întâmple în 2026, la 144 de ani după ce a fost pusă prima piatră a fundației, scrie The Guardian, preluat de news.ro.
Data a fost anunțată, săptămâna trecută, de președintele organizației însărcinate cu finalizarea capodoperei lui Antoni Gaudi și nu e întâmplătoare. Ea coincide cu centenarul morții arhitectului clădirii.
Esteve Camps a declarat că există banii și materialele necesare pentru a termina clădirea, inclusiv turnul central de 172,5 metri dedicat lui Iisus Hristos, ceea ce face din Sagrada Familia cea mai înaltă clădire din Barcelona.
Deși clădirea ar trebui să fie finalizată până în 2026, se așteaptă ca lucrările la sculpturi și detalii decorative și, mai ales, la controversata scară care duce la ceea ce va fi în cele din urmă intrarea principală, să continue până în 2034.
Când au început lucrările, în 1882, locul era un teren agricol, dar în anii care au trecut de atunci orașul a crescut în jurul bisericii. Scara, care s-ar întinde pe două cartiere mari ale orașului, ar implica strămutarea a aproximativ 1.000 de familii și întreprinderi.
În timp ce unii cercetători ai lui Gaudi contestă acest lucru, Camps insistă că scara a făcut întotdeauna parte din planul arhitectului.
De la începuturile sale, Sagrada Familia a fost lovită de război, neglijență și lipsă de finanțare. Cel mai recent, pandemia de Covid a dus la o întrerupere de doi ani a lucrărilor pe șantier.
Înainte de apariția turismului de masă, lucrările urmau să fie finanțate exclusiv din donații de la păcătoșii pocăiți, ceea ce a făcut ca fluxul de numerar să fie imprevizibil și mulți s-au îndoit că lucrarea va fi vreodată finalizată. Poetul Joan Maragall a descris bazilica ca fiind „poezia arhitecturii… un templu care nu va fi niciodată terminat, care este în continuă devenire”.
De zeci de ani, turismul a garantat un venit constant, aproape 5 milioane de vizitatori pe an plătind între 25 și 40 de euro pentru o vizită. Puțin mai mult de jumătate din cele 125 de milioane de euro obținute sunt destinate finalizării lucrărilor. Modul în care este cheltuit restul rămâne un mister, deoarece biserica nu este obligată să își publice conturile.