Guvernul condus de Marcel Ciolacu a prelungit plafonarea tarifelor RCA până la 30 iunie 2024. Este o decizie care extinde lista măsurilor PSD privind protecția consumatorilor în domeniile unde, în ultimii ani, au existat excese care au afectat nivelul de trai al românilor.
Ca și în cazul plafonărilor de la energie, alimentelor de bază și dobânzilor IFN-urilor, este necesar ca Guvernul să mențină și plafonarea polițelor RCA. Conform legislației, niciuna dintre firmele de asigurări active în România nu poate practica un tarif mai mare decât cel stabilit la nivelul din 28 februarie 2023, cu o ajustare de +6,8% (respectiv rata anuală a inflației de anul trecut).
Milioane de români, protejați prin modificarea legislației asigurărilor RCA
Guvernul și-a propus redresarea problemelor din piața asigurărilor atât prin plafonarea prețurilor, cât și prin modificările legislației naționale privind asigurările RCA.
La sfârșitul anului trecut, parcul național auto depășea nivelul de 10,3 milioane de vehicule, din care doar 7 milioane erau asigurate.
Cifrele arată că în România, în fiecare an, se produc peste 25.000 de accidente în toată țara, ceea ce exercită o presiune ridicată de plată asupra asigurătorilor. Înainte de plafonare, acest fenomen ducea la o creștere exagerată a prețului polițelor RCA. Deși este totuși o soluție temporară, prin extensia cu încă trei luni a măsurii, Guvernul protejează consumatorii români de excesele unor prețuri uriașe practicate în trecut.
Plafonarea a redus riscurile și pentru firmele de asigurări
În același timp, plafonarea a adus și avantaje pentru firmele de asigurări, în ceea ce privește acoperirea plăților pentru daune.
Deși există încă dezechilibre pe piața asigurărilor auto, datorită plafonării începând cu februarie 2023, rata combinată a daunei la RCA a coborât la 97,7% în perioada martie-decembrie a anului trecut, în timp ce la CASCO, nivelul a scăzut cu șapte puncte procentuale până la 104,6%.
Un procent de peste 100% al ratei combinate înseamnă că firmele de asigurări trebuie să se împrumute pentru a acoperi plata daunelor către asigurați.