Statele Unite şi Uniunea Europeană au anunţat că analizează posibilitatea de a impune noi sancţiuni împotriva Iranului, după atacul acestuia asupra Israelului din weekend, transmite BBC, preluat de news.ro.
Israelul şi-a îndemnat aliaţii să sancţioneze programul de rachete al Teheranului. Sancţiunile Naţiunilor Unite privind acest program au expirat în octombrie. Aceste sancţiuni au fost legate de un acord mai amplu de limitare a programului nuclear iranian.
Cu toate acestea, o serie de ţări, inclusiv SUA, UE şi Regatul Unit, au menţinut sancţiunile şi au adăugat altele noi.
Primul atac direct din istorie al Iranului asupra Israelului, sâmbătă, a fost marcat de un val de peste 300 de rachete şi drone lansate din Iran, Irak, Siria şi Yemen, majoritatea fiind doborâte de Israel şi aliaţii săi.
Teheranul a declarat că atacul a fost o ripostă la un presupus atac aerian israelian asupra consulatului său din Siria la 1 aprilie, în care au fost ucise 13 persoane.
Până în prezent, Israelul pare să fi contracarat doar cu o ofensivă diplomatică. Ministrul său de Externe a îndemnat mai mult de 30 de ţări să impună sancţiuni asupra programului de rachete al Iranului.
De asemenea, a cerut ca Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice (IRGC) – o forţă militară, politică şi economică majoră în Iran – să fie desemnat drept organizaţie teroristă, lucru pe care SUA l-a făcut deja, dar nu şi Marea Britanie.
„În ceea ce priveşte sancţiunile, mă aştept pe deplin să luăm măsuri suplimentare de sancţionare împotriva Iranului în zilele următoare. Nu ne previzualizăm instrumentele de sancţiuni. Dar, în discuţiile pe care le-am avut, toate opţiunile pentru a întrerupe finanţarea terorismului din Iran continuă să fie pe masă”, a declarat secretarul american al Trezoreriei Statelor Unite, Janet Yellen.
Ea a adăugat că exporturile de petrol ale Iranului sunt „un posibil domeniu” care ar putea fi abordat.
Sancţiunile americane existente împotriva Iranului interzic deja aproape toate schimburile comerciale ale americanilor cu această ţară.
Consilierul pentru Securitate Naţională al SUA, Jake Sullivan, a declarat ulterior că noile sancţiuni vor viza „Iranul, inclusiv programul său de rachete şi drone”, precum şi Gărzile Revoluţionare şi Ministerul iranian al Apărării.
La rândul său, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a declarat că unele state membre au cerut extinderea sancţiunilor împotriva Iranului. El a afirmat că va trimite o solicitare către serviciul diplomatic al UE pentru a „începe activitatea necesară legată de sancţiuni”.