În 22 aprilie sărbătorim Pământul. Este Ziua Planetei Pământ, dar şi Ziua Internaţională a Mamei-Pământ (ONU). În ciuda eforturilor continue, biodiversitatea se deteriorează la nivel mondial, la un nivel fără precedent în istoria omenirii. Se estimează că aproximativ un milion de specii de animale și plante sunt acum amenințate cu dispariția.
Astăzi e ziua Pământului. A împlinit frumoasa vârstă de patru miliarde şi jumătate de ani. Prin comparaţie, universul are spre 14 miliarde de ani. Dacă privim astrologic, Pământul ar fi născut în zodia Taurului. La fel şi universul. Astronomul german Johannes Kepler credea că universul s-a născut pe 27 aprilie, acum vreo 7.000 de ani. Cu toate că era om de ştiinţă, nu vreun ghicitor în stele, el vorbea ca şi cum lunile anului existau înaintea universului şi aşteptau să se nască.
Pitagora şi Aristotel au fost primii care au spus că Pământul e rotund prin analogie cu luna.
Tema Zilei Pământului în 2024 este Planeta vs. plastic. Producţia de plastic trebuie redusă cu 60% până în 2040. Pentru a obține o reducere de 60% până în 2040, obiectivele EARTHDAY.ORG sunt:
1. promovarea pe scară largă a daunelor provocate de plastic asupra sănătății oamenilor, animalelor și a întregii biodiversități și solicitarea dezvoltării zonei de cercetare privind implicațiile sale asupra sănătății, inclusiv publicarea tuturor informațiilor privind efectele sale asupra publicului;
2. eliminarea rapidă a tuturor materialelor plastice de unică folosință până în 2030 și realizarea acestui angajament în cadrul Tratatului Națiunilor Unite privind poluarea cu plastic în 2024;
3. solicitarea de politici care să pună capăt flagelului fast fashion și cantității uriașe de plastic pe care o produce și o utilizează;
4. investirea în tehnologii și materiale inovatoare pentru a construi o lume fără plastic.
Un milion de pungi de plastic pe minut
Anul trecut, la nivel mondial au fost produse peste 500 de miliarde de pungi de plastic – un milion de pungi pe minut. Multe pungi de plastic au o durată de viață de câteva minute, urmată de o viață ulterioară de secole. Chiar și după ce se dezintegrează, materialele plastice rămân sub formă de microplastice, particule minuscule care pătrund în fiecare urmă de viață de pe planetă.
100 de miliarde de recipiente de plastic pentru băuturi au fost vândute anul trecut în Statele Unite. Asta înseamnă mai mult de 300 de sticle pe cap de locuitor. Câteva dintre ele vor fi transformate în bănci pentru parcuri; niciuna dintre ele nu va fi transformată în noi sticle de plastic, iar 95% din toate materialele plastice din SUA nu vor fi reciclate deloc. Chiar și cele 5% din materialele plastice care sunt reciclate vor fi „reciclate” în produse inferioare sau vor fi expediate în țări mai sărace pentru „reciclare”, lăsând cererea de plastic nou neschimbată.
Fabricarea unei sticle de apă din plastic necesită de șase ori mai multă apă decât conține sticla în sine. Planeta pierde 4,7 milioane de hectare de păduri în fiecare an – o suprafață mai mare decât Danemarca.
Un ecosistem sănătos ne ajută să ne protejăm de boli. Diversitatea biologică face dificilă răspândirea rapidă a agenților patogeni.
Se estimează că aproximativ un milion de specii de animale și plante sunt acum amenințate cu dispariția, potrivit tvrinfo.ro.