Milioane de oameni din întreaga lume au marcat, prin proteste, în stradă, ziua de 1 Mai – Ziua Muncii. În Istanbul, manifestaţia a degenerat în lupte de stradă cu poliţia.
Poliția a impus stare de asediu în Istanbul, trasnportul public a fost suspendat şi peste 200 de manifestanţi au fost arestaţi. Primele altercaţii au izbucnit în timp ce manifestanţii încercau să forţeze gardurile puse de poliţişti pentru a intra în Piaţa Taksim, epicentrul protestului, potrivit news.ro. Istanbulul a fost plasat în stare de asediu de către forţele de ordine, care au blocat centrul oraşului.
Violenţe au fost şi la manifestaţiile de 1 mai din Franţa. Numai la Paris, zeci de oameni au fost arestaţi şi peste o mie percheziţionaţi de jandarmi. În întreaga Franță au manifestat în stradă peste 210.000 de persoane, potrivit CGT, unul din principalele sindicate franceze. Poliția susține că au fost 121.000 de manifestanți de-a lungul Franței.
Oameni au ieșit în stradă la Marsilia, Lyon, Rennes, Toulouse. Violențe s-au înregistrat și la Nantes, în vestul Franței. La Marsilia, au fost, potrivit Poliției, 3.000 de protestatari adunați în spatele unui afiș pe care se putea citi: „mobilizați pentru pace și pentru progres social”.
La Lyon au ieșit în stradă 13.000 de oameni, potrivit sindicatelor, 6.500 conform prefecturii. 22 de persoane au fost reținute, a contabilizat prefectura. Mii de persoane au manifestat de 1 mai și la Bordeaux, Lille și Strasbourg.
Grecii au sărbătorit Ziua Muncii prin grevă. Feroviarii și marinarii au oprit lucrul, și au blocat în porturi inclusiv feriboturile care fac legătura între insule şi continent.
În Polonia, manifestația de 1 Mai s-a desfăşurat sub sloganul „Vrem o Europă Socială”. La demonstraţia organizată de marile sindicate, participanţii au strigat şi lozinci împotriva capitalismului.
Germanii au profitat de ziua liberă pentru a organiza un marş împotriva războaielor din Ucraina și Gaza.
În Kosovo manifestanţii au cerut condiții de muncă mai bune, iar în Macedonia, creşterea salariului minim pe economie.