Aurora boreală pe cerul României

Aurora boreală pe cerul României

Aurora boreală care a colorat cerul României în noaptea de vineri spre sâmbătă este un fenomen care nu a mai apărut la această intensitate de sute de ani, potrivit astronomului dr. Adrian Şonka.

„Pozele mint un pic, pentru că aparatul e sensibil la roşu şi la verde – la roşu mai ales. Cu ochiul liber, culorile nu erau chiar atât de intense. Se vedeau numai după ce te obişnuiai cu întunericul. După 10-15 minute, vedeai nuanţe de roz şi verde, dar vizual nu au fost aşa de spectaculoase cum sunt în fotografii, dar se vedeau, într-adevăr”, a precizat pentru Agerpres Adrian Şonka.

Aurora boreală a fost vizibilă în noaptea de vineri spre sâmbătă în București, în Timiș, dar și în alte județe, precum Bihor, Buzău, Iași sau Sălaj.

Cerul a fost din nou cuprins sâmbătă, dar va fi și duminică, de aurore impresionante ca urmare a unei furtuni solare extreme care a început să lovească Pământul la începutul weekendului, provocând temeri de perturbare a reţelelor de energie electrică şi de comunicaţii. Furtuna este cauzată de o serie de ejecţii de masă din coroana solară, transmite France Presse.

Din Tasmania până în Franţa, fotografii ale aurorei boreale realizate de amatori şi profesionişti deopotrivă au fost postate pe reţelele de socializare începând de sâmbătă dimineaţa, însoţite de comentarii de uimire.

Condiţii asociate unei furtuni geomagnetice de nivel 5, nivelul maxim pe scara utilizată, au fost observate vineri seară, a anunţat Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din SUA.

Furtuna ar urma să continue cel puţin până duminică, cu sosirea unor ejecţii suplimentare de masă coronală, a precizat NOAA sâmbătă pe X într-o prognoză actualizată, indicând că au fost semnalate nereguli în reţeaua electrică şi degradarea comunicaţiilor de înaltă frecvenţă şi a GPS.

De asemenea, Centrul Naţional de Meteorologie Spaţială din China a emis sâmbătă o alertă roşie, avertizând că furtuna solară va continua pe tot parcursul weekendului şi este posibil să aibă un impact asupra sistemelor de comunicaţii şi navigaţie, potrivit Ximhua, care relatează că au fost observate aurore boreale în jumătatea de nord a ţării.

Aurora boreală nu este vizibilă tot timpul din România din cauza intensității și frecvenței relativ scăzute a perturbațiilor solare care ajung până la latitudinile noastre. Fenomenul începe pe Soare, unde erupțiile solare puternice eliberează particule încărcate care călătoresc prin spațiu până la Pământ. La întâlnirea cu câmpul magnetic terestru, aceste particule sunt ghidate spre poli, unde interacționează cu atmosfera și produc lumina cunoscută ca aurora. În mod normal, aceste lumini sunt vizibile mai ales în regiunile apropiate de poli, unde intensitatea interacțiunii este mai mare. Totuși, în cazul unei furtuni solare deosebit de puternice, cum a fost recent, numărul și energia particulelor sunt suficiente pentru a extinde vizibilitatea aurorei și la latitudini mai joase, cum sunt cele din România.

Astfel de evenimente sunt însă rare, motiv pentru care aurora boreală este un spectacol neobișnuit pentru români, potrivit B1 TV.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie ușoară
4 ° C
4.1 °
4 °
75 %
4.6kmh
0 %
vin
10 °
sâm
6 °
Dum
6 °
lun
6 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii