România rămâne în fruntea clasamentului negru din Uniunea Europeană, cu cel mai mare număr de accidente rutiere soldate cu morți și răniți grav. Este un top care ne afectează și în plan economic.
Pentru că de multe tragedii sunt responsabili și pietonii, Ministerul Educației a lansat pe 20 mai a.c. câteva ghiduri pe baza cărora să se facă instruire rutieră în toate ciclurile de învățământ. Peste 200 de copii au murit, numai anul trecut, după ce au încălcat reguli elementare de circulație.
Numai anul trecut au murit peste 1.500 de oameni pe șoselele din România, iar 3.500 au fost grav răniți. Vinovați sunt adesea și pietonii care traversează prin locuri nepermise. În astfel de condiții au murit 263 de copii. De anul viitor, copiii vor primi în școli lecții de Educație rutieră, bazate pe ghidurile lansate acum de Ministerul Educației, potrivit tvrinfo.ro.
Ligia Deca, ministrul Educației: Sunt ghiduri care vizează, de asemenea, conduita preventivă. Ele practic sunt adaptate vârstei copiilor care primesc informațiile respective.
E în dezbatere acum și un proiect care ar permite obținerea de permis de conducere pentru categoria B, înainte de vârsta majoratului.
PIB-ul României pierde anual între 1,5 și 2% din cauza tragediilor rutiere. Costul operațiunilor de salvare și al spitalizării răniților se adaugă astfel fatidicului număr al vieților curmate.
Statisticile Poliției Rutiere arată că în 2023, în luna iunie, s-au produs cele mai multe accidente grave.