Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a făcut o recapitulare a măsurilor ce se au în vedere a fi respectate, după ce încep cursurile în unitățile de învățământ, pe 8 februarie, cu oprire asupra a două aspecte importante pentru părinții care își vor lăsa copiii la clase.
Totul, după ce au apărut nelămuriri și comentarii pe tema completării – de către părinți – a acelui formular de consimțământ pentru testarea rapidă a copiilor, care prezintă simptome de COVID, de către personalul medical de la nivelul unității de învățământ.
”Sunt câteva precizări. Da, într-adevăr, ordinul de ministru nu prevede obligativitatea completării acestui formular, dar Ministerul Educației sprijină, conform atribuțiilor care îi revin, aplicarea măsurilor de prevenție privind combaterea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2. În acest sens, am luat decizia de a face precizarea cum că, deși în ordinul comun nu este reglementat conținutul acestui formular privind consimțământul sau obligația transmiterii consimțământului începând cu revenirea la cursuri, nu presupune obligativitatea transmiterii acestui consimțământ informat anterior intervenirii unor situații speciale.
Ordinul de ministru precizează clar, se recomandă testarea numai cu acordul scris al părinților în cazul elevilor care prezintă simptome specifice. De asemenea, recomandă testarea în cazul colegilor, contacților, dacă elevul respectiv a fost confirmat ca fiind pozitiv.
Cu toate acestea, considerăm oportun să facem precizarea că toți acei părinți care doresc completarea formularelor de consimțământ anticipat pentru testare în cazul apariției unor situații speciale o pot face din proprie inițiativă, fără să fie nicidecum obligatoriu. Pentru a sprijini buna organizare și siguranța sanitară în școli, Ministerul Educației va sprijini Ministerul Sănătății pentru transmiterea recomandării de a colecta, subliniez, benevol, non-obligatoriu, aceste formulare de consimțământ pentru testare, subliniez, în cazul apariției unor situații speciale, și nu fără motiv”, a declarat Sorin Cîmpeanu, sâmbătă, într-o intervenție la postul B1 TV.
Totodată, conform b1.ro, ministrul Educației a subliniat faptul că ”în cazul în care un elev prezintă simptome sau acuză simptome specifice, școala are o încăpere destinată izolării temporare a acestui elev până când va fi anunțat părintele, deci părintele este cel care va fi anunțat primul. Dacă părintele își va da acordul sau dacă părintele și-a dat acordul pentru testare, copilul va putea fi testat”.
Premierul acuză o grabă la nivelul Ministerului Sănătății
Orele trecute, premierul acuza o grabă – la nivelul Ministerului condus de Vlad Voiculescu – în a face public documentul cu pricina. ”Cineva s-a grăbit să pună acel document în spaţiul public pentru că am văzut şi comunicatul Ministerului Educaţiei care spune altceva, spune exact ce este în ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii. Vor fi situaţii excepţionale când vor fi aceste teste.
Nu testăm pe toată lumea din prima zi. Sunt persoane cu copii care vor avea simptome şi atunci va trebui să fie completat acel formular, nu trebuie să vină lumea cu formularul completat la şcoală. Ar trebui să citim comunicatul Ministerului Educaţiei în acest sens şi acolo se dau detalii şi ordinul comun semnat de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii”, a subliniat Florin Cîțu.
Ministerul Educației făcuse unele clarificări, prin intermediul unui comunicat de presă, pe care îl redăm integral:
”Ministerul Educației sprijină, conform atribuțiilor ce-i revin, aplicarea măsurilor de prevenție privind prevenirea şi combaterea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 în scopul asigurării dreptului la învăţătură şi a dreptului la sănătate, cu respectarea strictă a cadrului legal în vigoare.
Ordinul comun M.E.C/M.S. nr. 3.235/93/04.02.2021 specifică în mod expres la Punctul VII, lit.b) și c) din Anexa, faptul că:
„b) În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimțământul personal. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către DSP/DSPMB în maxim 24 ore. Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, ca și în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară, acesta va lua legatura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.
c) Testarea cu teste antigen rapide se recomandă și:
1) cadrelor didactice și altor angajați ai unității școlare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs;
2) colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă) cât și cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de învățământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz.”
Dispozițiile ordinului comun sunt în concordanță cu prevederile art. 660 din Legea nr. 95/ 2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, privind reforma în domeniul sănătății care prevede:
,,Art. 660 (1) Pentru a fi supus la metode de prevenție, diagnostic și tratament, cu potențial de risc pentru pacient, după explicarea lor de către medic, medic stomatolog, asistent medical/moașă, conform prevederilor alin. (2) și (3), pacientului i se solicită acordul scris.
(2) În obținerea acordului scris al pacientului, medicul, medicul stomatolog, asistentul medical/moașa sunt datori să prezinte pacientului informații la un nivel științific rezonabil pentru puterea de înțelegere a acestuia.
(3) Informațiile trebuie să conțină: diagnosticul, natura și scopul tratamentului, riscurile și consecințele tratamentului propus, alternativele viabile de tratament, riscurile și consecințele lor, prognosticul bolii fără aplicarea tratamentului.”
Deși în ordinul comun nu este reglementat conținutul formularului privind consimțământul informat sau obligația transmiterii consimțământului informat începând cu revenirea la cursuri/ transmiterea consimțământului informat anterior intervenirii unor situații speciale, precizăm că toți acei părinți care doresc completarea formularelor de consimțământ anticipat pentru testare în cazul apariției unor situații speciale, o pot face din proprie inițiativă.
În interesul bunei organizări și al siguranței sanitare în școli, Ministerul Educației va sprijini Ministerul Sănătății pentru transmiterea recomandării de a colecta (benevol/non-obligatoriu) formularele de consimțământ informat pentru testare în cazul apariției unor situații speciale”.
Ce transmiseseră oficialii Ministerului Sănătății despre formular
”În cazul elevilor care prezintă în timpul orelor de curs simptome specifice COVID-19, Ministerul Sănătății recomandă testarea cu teste antigen rapide în cabinetele medicale școlare, atunci când acest lucru este posibil.
Testarea este esențială pentru deschiderea în siguranţă a şcolilor, pentru sănătatea copiilor și profesorilor și pentru binele întregii comunități.
Pentru ca testarea să fie posibilă, este necesar ca părinţii să îşi exprime în scris consimțământul, care poate fi descărcat aici”, au transmis, recent, reprezentanții Ministerului Sănătății, pe pagina de Facebook a instituției.