O treime dintre copiii care s-au născut în România, anul trecut, au venit pe lume în afara unei familii. Sociologii spun că vremurile s-au schimbat, iar multe cupluri se concentrează acum pe carieră. Devin părinţi înainte să-şi legalizeze relaţia.
Psihologii au însă şi o altă explicaţie: e o mare schimbare de mentalitate în tot ceea ce înseamnă statutul femeii în societatea românească.
Din cei 155 de mii de copii care s-au născut în România anul trecut, 50 de mii, adică o treime, au venit pe lume în afara căsătoriei, arată datele INS. Psihologii spun că sunt cupluri care au o relație stabilă de ani buni, dar nu simt nevoia să o oficializeze nici după nașterea copilului.
Keren Rosner, psiholog: Cred că schimbarea atitudinii sociale contribuie foarte mult la această decizie de a avea copii în afara căsătoriei, pentru că nu mai este văzută ca o condiție necesară căsătoria pentru a avea copii. Sigur că influențează foarte mult creșterea independenței economice a femeilor, a spus psihologul pentru TVR.
Sociologii atrag atenția că oamenii sunt mai concentrați pe dezvoltarea profesională, iar copiii apar mult mai târziu în viața unui cuplu. De altfel, 44 % dintre femeile care au adus pe lume anul trecut un copil aveau cel puțin 30 de ani. Nașterea în afara căsătoriei e ceva obișnuit astăzi pentru multe cupluri.
Datele centralizate la recensământul din 2021 arată că 36 de mii de femei din România nu sunt căsătorite, dar trăiesc într-o uniune consensuală.
Rata natalității în România este peste media europeană. Anul trecut, la nivelul Uniunii, cea mai mică rată a natalității s-a înregistrat în Italia și Spania, potrivit tvrinfo.ro.