Dilemă pe piața muncii: patru sau șase zile de lucru pe săptămână? Grecia votează pentru șase zile și spune că este o ”măsură excepţională”

Dilemă pe piața muncii: patru sau șase zile de lucru pe săptămână? Grecia votează pentru șase zile și spune că este o ”măsură excepţională”

O ”măsură excepţională” – așa pledează Guvernul elen în favoarea noii politici privind săptămânia de lucru de şase zile, însă face și precizări că o astfel de abordare este necesară doar în ”circumstanţe specifice”.

Grecia a introdus la începutul lunii iulie o nouă reglementare care oferă angajaţilor din unele companii opţiunea de a lucra două ore în plus în fiecare zi sau de a adăuga un alt schimb de opt ore la programul lor – ceea ce înseamnă că ar putea lucra 48 de ore în loc de tradiţionalele 40 de ore pe săptămână.

Măsura nu acoperă serviciile alimentare şi afacerile din turism și a provocat indignare pe reţelele de socializare, criticată şi de sindicate şi observatorii politici.

Mii de oameni au protestat față de noile politici, în momentul în care pachetul de politici care conţine proiectul de lege a fost anunţat pentru prima dată în septembrie anul trecut,

Unii critici şi-au exprimat îngrijorarea dacă politica ar putea fi extinsă la alte sectoare şi afaceri sau dacă angajaţii nu vor fi recompensaţi în mod echitabil sau ar fi suprasolicitaţi.

Doar două tipuri de întreprinderi intră sub incidenţa regulamentului – şi anume cele care funcţionează 24 de ore din 24, şapte zile pe săptămână, cu ture rotative, şi cele care funcţionează 24 de ore pe zi, timp de cinci sau şase zile ale săptămânii, folosind şi ture rotative, explică oficialii greci.

Datele Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică arată că, în medie, lucrătorii din Grecia au lucrat mai multe ore decât cei din SUA, Regatul Unit şi din întreaga Uniune Europeană, în 2022.

Angajaţii greci au lucrat în medie cu peste 300 de ore mai mult pe an decât cei din UE.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer fragmentat
17.1 ° C
17.7 °
16 °
84 %
2.6kmh
75 %
joi
18 °
vin
24 °
sâm
27 °
Dum
27 °
lun
28 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii