Partidul Social Democrat ia o nouă măsură de susținere a agriculturii României, având drept scop asigurarea unor alimente sănătoase și la prețuri decente pentru români. Guvernul condus de Marcel Ciolacu autorizează, pentru utilizarea în situații de urgență, un nou produs care să ajute la tratarea semințelor de cereale păioase pentru această toamnă împotriva dăunătorilor. Măsura este așteptată de fermierii români deoarece țara noastră este unul dintre principalii exportatori de grâu din Uniunea Europeană.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat, ieri, că a autorizat utilizarea în situații de urgență, în campania de toamnă 2024, a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă.
România este cea mai expusă țară din Europa la presiunea dăunătorilor de sol
Din cauza condiţiilor geografice şi schimbărilor climatice, țara noastră se confruntă cu o presiune ridicată a dăunătorilor de sol, precum Zabrus tenebrioides și Agriotes spp., care afectează culturile de cereale. Conform datelor MADR, pierderile constatate sunt atât de mari, încât în România sunt fermieri ce au fost nevoiți să renunțe la culturi. Conform datelor statistice, acești dăunători pot compromite până la 30% din producția de cereale.
Măsura a fost luată întrucât România este unul dintre principalii cultivatori de cereale păioase din Uniunea Europeană (locul 4 în anul 2023), suprafața cultivată cu cereale în anul 2023 fiind de aproximativ 5 milioane de ha, grâul fiind a doua cultură ca suprafață cultivată în România, după porumb.
Zona stepică unde acești dăunători depășesc pragul economic de dăunare se găsește exclusiv în România, iar fără măsuri chimice de combatere, fermierii români ar suferi pierderi economice semnificative. Dacă vrem ca România să își poată menține poziția în agricultura europeană, singura soluție eficientă pentru controlul acestor dăunători rămâne tratamentul semințelor cu neonicotinoide.
Guvernul Ciolacu a convins Comisia Europeană că derogările sunt absolut necesare pentru agricultura românească
PSD și-a asumat rolul de susținere a fermierilor români, de aceea acum este acordată o autorizație de urgență, dar în condiții extrem de stricte de utilizare.
În campania de toamnă a anului 2024, semințele de cereale păioase de toamnă tratate vor fi folosite doar în zonele cele mai afectate de atacul dăunătorilor Zabrus tenebrioides și Agriotes spp., unde se depășește pragul economic de dăunare.
Tratamentul semințelor de cereale păioase de toamnă va fi realizat doar de prestatori autorizați, sub controlul strict al autorităților române. Inspectorii fitosanitari vor monitoriza atent cantitatea de produs achiziționată, utilizată și semințele tratate, asigurând respectarea reglementărilor. Regulamentul European 1107/2009 permite derogări pentru utilizarea controlată a neonicotinoidelor, dacă sănătatea plantelor este amenințată și alte mijloace nu sunt eficiente.
În acest an, la nivelul Uniunii Europene au fost acordate peste 100 de autorizații de urgență, cele mai multe fiind acordate de Austria (23), Spania (17), Grecia (11) și Franța (10) și Ungaria (7).