Noi evoluții în cazul scandalului provocat de mai mulți români la Leeds, în Marea Britanie

Noi evoluții în cazul scandalului provocat de mai mulți români la Leeds, în Marea Britanie

Noi evoluții în cazul scandalului provocat de mai mulți români la Leeds, în Marea Britanie. Săptămâna aceasta, familia va fi audiată de serviciile sociale britanice pentru a face lumina în cazul în care a fost implicată comunitatea din localitate. Preşedintele Autorității Naționale pentru Protecția Copilului din România a explicat, marți, cum s-a ajuns aici.

Unul dintre copii, în vârstă de șapte luni, a fost la spital cu un traumatism cranio-cerebral. Mai departe serviciile sociale au fost anunțate de reprezentanții spitalului de acest caz, au avut loc cercetări ale serviciilor sociale, au fost audiați părinții și membri ai familiei. De subliniat că o parte dintre copii erau deja cu măsură de protecție specială în Regatul Unit la familia extinsă. În momentul în care s-a luat decizia ca acești copii să fie preluați, au fost luate în vedere mai multe elemente inclusiv pe linie educațională, participarea la școală a copiilor șamd. Totodată familia, din informațiile ele, a fost informată în prealabil despre preluarea acestor copii pentru că, în acea dimineață, a avut loc o înfățișare în instanța britanică și, mai departe, lucrurile au evoluat cum ați văzut. A fost în mod evident și o rezistență neinformată din partea familiei, care, în momentul în care au ajuns cei de la serviciile sociale britanice, au strâns alături de ei mai mulți membri ai comunității și de acolo lucrurile au degenerat în modul tragic și nefericit pe care l-am vazut cu toții”, a spus Rareș Achiriloaie, preşedintele ANPDCA, potrivit tvrinfo.ro.

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) spune că ceea ce s-a întâmplat în comunitatea românească din Leeds este „trist”, dar că autoritățile britanice au avut motive „legale și îndreptățite” să ia copiii. Părinții cer, în continuare, întoarcerea minorilor acasă.

„De la primele momente, am reacționat și am intrat în legătură cu colegii noștri de la Consulatul General al României la Manchester, care ne-au informat că sunt în discuții atât cu autoritățile locale, cu românii din comunitate, cu părinții implicați, cât și cu colegii de la Ambasada României la Londra pentru a oferi sprijin, în limita competențelor legale. Ce s-a întâmplat la Leeds este, din păcate, trist și cu impact mare atât în comunitatea românească din teritoriu, cât și în societatea britanică. Emoțiile au luat locul rațiunii și, purtați de intenții bune, oamenii au lăsat ca lucrurile să degenereze într-o situație care s-a transformat într-o revoltă”, spune președintele ANPDCA, Rareș-Petru Achiriloaie, într-o postare făcută luni pe pagina instituției.

„Revenind la ceea ce contează, însă, cu adevărat: interesul superior al copilului. Înțelegem durerea familiei și dorința de a-și păstra copiii aproape. Multe lucruri ar fi putut să decurgă mai bine, de ambele părți, însă important este să găsim soluții pentru rezolvarea conflictului pe cale pașnică, cu înțelegere și calm. Înțelegem punctul de vedere al părinților, am înțeles că s-au simțit neputincioși, nedreptățiți și că au reacționat din teamă. Colegii noștri de la oficiul consular au discutat cu autoritățile britanice, am înțeles și motivele lor, legale și îndreptățite de altfel. Însă, am punctat că situația putea fi gestionată mai bine”, a adăugat Rareș-Petru Achiriloaie.

În Leeds, mulți români s-au luat la bătaie cu forțele de ordine, ar fi incendiat un autobuz și ar fi răsturnat o autospecială de Poliție. Nouă cetățeni români implicați în incidentele din seara zilei de 18 iulie 2024 au fost arestați. Ulterior, opt dintre aceștia au fost eliberați.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie de intensitate mică
4 ° C
4.1 °
3.9 °
87 %
5.1kmh
20 %
vin
10 °
sâm
6 °
Dum
6 °
lun
6 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii