Team România nu mai numără 107 sportivi la startul Jocurilor Olimpice, ci doar 106 după ce săritoarea în lungime Florentina Iușco a fost suspendată pentru dopaj. Plasarea ei în lotul pentru Paris a reprezentat o vulnerabilitate asumată de către conducerea forului olimpic național, care acum a s-a întors împotriva tuturor, de la sportivă la toți factorii implicați.
Astsfel, o probă doping prelevată în aprilie 2023 de la atletă a indicat, în urma analizelor de laborator, prezența unei substanțe interzise – furosemid. Cercetarea întreprinsă de Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) a condus la decizia comisiei de pe lângă această instituție de a da sportivei doar un avertisment, întrucât nu s-ar fi putut stabili vina directă și/sau intenția sportivului în ingerarea substanței.
Luând act de decizia ANAD, Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) a făcut recurs la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), iar acest for a acceptat demersul organizației care gestionează combaterea dopajului în sport la nivel global și a suspendat-o pe atleta româncă.
„Tribunalul de Arbitraj Sportiv a admis în parte recursul formulat de Agenţia Mondială Anti-Doping în legătură cu decizia emisă de Comisia de audiere a Agenţiei Naţionale Anti-Doping din România, din 20 februarie 2024, unde decizia a fost contestată, în care s-a constatat că săritoarea în lungime Florentina Costina Iuşco a comis o încălcare a regulilor anti-doping şi a fost sancţionată cu o mustrare şi nicio perioadă de ineligibilitate, pe baza lipsei de culpă sau neglijenţă semnificativă”, a comunicat TAS.
„La 23 aprilie 2023, Florentina Iuşco a fost supusă unui control anti-doping în afara competiţiei. Analiza probei A al sportivei a relevat prezenţa furosemidului, un diuretic inclus în categoria S5 Diuretice şi agenţi de mascare din Lista substanțelor interzise a WADA (versiunea 2023). Aceasta este declarată a fi o substanţă specificată şi e interzisă în orice moment. Analiza eşantionului B a confirmat rezultatul eşantionului A.
În apelul său la TAS, WADA a solicitat impunerea unei perioade de neeligibilitate de doi ani începând cu data intrării în vigoare a deciziei TAS. Arbitrul unic desemnat să decidă în această cauză a concluzionat că Florentina Iuşco nu a respectat standardul de îngrijire necesar pentru lipsa unei greşeli sau neglijenţe şi a stabilit că sancţiunea adecvată ar fi impunerea unei perioade de doi ani de ineligibilitate începând cu 1 februarie 2024, care este data la care decizia contestată a fost pronunţată. Decizia contestată a fost modificată după cum urmează:
– Florentina Iuşco este sancţionată cu o perioadă de doi ani de ineligibilitate începând cu 1 februarie 2024;
– Toate rezultatele competitive obţinute de Florentina Costina Iuşco de la 23 aprilie 2023 inclusiv până la 24 iulie 2024 sunt anulate, cu toate consecinţele (inclusiv pierderea medaliilor, punctelor şi premiilor);
Hotărârea motivată va fi publicată de TAS în cazul în care părţile nu solicită confidenţialitate”, au mai precizat cei de la TAS.
Prin suspendarea Florentinei Iuşco, atletismul românesc rămâne cu 12 sportivi la JO 2024. Florentina Iușco ar fi trebuit să concureze în două probe – triplusalt și săritura în lungime.