Mircea Lucescu a acceptat să preia naționala României

Mircea Lucescu a acceptat să preia naționala României

Mircea Lucescu revine după 38 de ani pe banca naționalei! Cel mai galonat antrenor român, acum în vârstă de 79 de ani, va fi noul selecționer. „Generația de suflet” își găsește în el cel mai bun mentor posibil. Iar pentru el, este modul perfect de a duce la final o prodigioasă carieră.

Astăzi, după discuții și negocieri de câteva ore, Lucescu și-a anunțat decizia de a accepta să preia funcția de antrenor principal al echipei naționale de fotbal a României. Federația Română de Fotbal a anunțat o conferință de presă pentru mâine, în cadrul căreia numirea va fi oficializată.

Numirea lui Lucescu este o surpriză, însă una anunțată, așteptată, dorită. Astfel, după ce Edward Iordănescu a luat decizia de a nu continua, oficialii FRF s-au orientat inițial către Gheorghe Hagi. Acesta nu a dorit să-si părăsească proiectul de suflet de la Farul Constanța, unde este și patron și antrenor principal. Alături de Hagi, numele cel mai des vehiculat, dar care părea să aibă doar șanse teoretice, era chiar Mircea Lucescu. Iar atunci când nimeni nu mai credea și poate doar spera, iată că cel mai titrat antrenor pe care l-a dat România, a decis să preia din nou cârma naționalei.

Mircea Lucescu a mai fost antrenor al echipei naționale între 1981 și 1986. Tânărul – pe atunci – antrenor Mircea Lucescu a format o echipă competitivă, însă a ratat calificarea la campionatele mondiale din Spania (1982) și Mexic (1986). A calificat în schimb echipa la Campionatul European din Franța (1984).

Pentru România (și nu numai), Lucescu nu este doar un bun antrenor, ci în primul rând un creator de echipe, un formator de caractere și un mentor de campioni. Naționala pe care el a creat-o între 1981-1986 era construită pe structura unei echipe de vis de atunci, Universitatea Craiova, cu aport și de la Dinamo plus câțiva jucători de la Corvinul Hunedoara și Steaua. Când a fost înlăturat de la cârma naționalei în 1986, i s-a reproșat selecția, mai ales că Steaua defila prin Europa cu lotul format de antrenorii Florin Halagian și Emerich Jenei. Și atunci Lucescu a creat cea mai mare echipă din istoria lui Dinamo, singura formație capabilă să bată Steaua.

După 1990, a plecat în Italia, unde a antrenat Pisa, Brescia, Regianna. A venit apoi în țară, unde a antrenat pe Rapid, iar apoi a plecat din nou în Italia pentru a prelua pe Inter Milano. După încă un an la Rapid, Lucescu a plecat din nou în străinătate. A câștigat nenumărate titluri cu Galatasaray, Beșiktaș, Șahtior Donețk și Dinamo Kiev. A mai antrenat Zenit Sankt Petersburg și chiar naționala Turciei. Acum s-a întors cu adevărat acasă.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
18.9 ° C
20.1 °
18.8 °
39 %
7.2kmh
0 %
vin
22 °
sâm
26 °
Dum
27 °
lun
28 °
mar
29 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii