Cel de-al doilea dosar Colectiv a fost clasat de procurori

Cel de-al doilea dosar Colectiv a fost clasat de procurori

Cel de-al doilea dosar Colectiv, care a vizat cercetarea condițiilor în care responsabilii statului român au acționat după incendiul din octombrie 2015, a fost clasat de către procurori.

Astfel, Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătății în Guvernul Ponta 3, dar și managerii de spital care n-au transferat răniții în străinătate au scăpat de condamnare penală, se arată în Ordonanța de Clasare, potrivit hotnews.ro.

Acest caz a fost distinct de primul dosar al responsabilităților din incendiu, care a fost judecat separat, au existat condamnări și despăgubiri pentru familiile celor decedați și răniți grav.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a clasat dosarul pe 4 iunie. În acesta s-au cercetat condițiile în care au avut loc procedurile instituționale și medicale, inclusiv transferul răniților și efectul infecțiilor nosocomiale asupra lor.

Potrivit procurorilor, responsabilii din sistemul medical au declarat că „Mecanismul de Protecție Civilă European nu putea oferi ceva în plus față de ce fusese rezolvat pe plan bilateral, deoarece nu exista la acea vreme o procedură privind asistența medicală a marelui ars”.

Fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu spune că nu avea nicio atribuție în luarea deciziei de transfer al pacientului – aceasta ar fi aparținut medicilor de la terapie íntensivã sau de la chirurgie plastic.

Întrebat de procurori despre cum s-a acționat la transferul pacienților în străinătate, Bănicioiu a spus că, în calitate de ministru, „nu aveam nicio atribuție în luarea deciziei de transfer al pacientului”. „Doar medicul curant, adică medicii de la terapie intensivã sau cei de la chirurgie plasticã și clinica primitoare. Eu puteam să mă implic doar în asigurarea resurselor financiare și de transport și de asigurarea asistenței medicale pe perioada transportului până la preluarea pacientului de către medicii străini”, a spus Bănicioiu, conform Ordonanței de Clasare.

În plus, nu există un text de lege care să fi obligat autoritățile la transferul în străinătate,

În urma incendiului din 30 octombrie 2015 din clubul bucureștean Colectiv, 65 de persoane și-au pierdut viața. 27 de tineri au murit chiar în noaptea incendiului, restul victimelor – câteva luni mai târziu, în spitalele din țară și din străinătate.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer fragmentat
17.1 ° C
17.7 °
16 °
84 %
2.6kmh
75 %
joi
18 °
vin
24 °
sâm
27 °
Dum
27 °
lun
28 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii