Paul al României nu va fi extrădat în țară din Malta

Paul al României nu va fi extrădat în țară din Malta

Paul al României nu va fi extrădat în țară. Autorităţile din Malta au respins, definitiv, pentru a doua oară, cererea făcută de autorităţile române pentru aducerea acestuia aici.

De altfel, în proces a intervenit şI Curtea Europeană de Justiţie, care a dat dreptate României. Maltezii nu au luat însă în calcul recomandările instanţei europene. Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, cere intervenţia premierului.

Imediat după decizia instanţei, Paul al României s-a fotografiat relaxat în faţa instanţei din Malta, alături de familie şi de echipa de avocaţi. Unul dintre apărătorii acestuia a declarat pentru Ştirile TVR că judecătorii maltezi au ajuns la concluzia că procesul clientului său ar fi fost unul abuziv.

Jason, Azzopardi, avocat al lui Paul al României: „Astăzi este o zi istorică în saga persecuției de către autoritățile judiciare române împotriva Prințului Paul al României. Curtea Penală de Apel din Malta a decis în urmă cu câteva minute că nu ar trebui extrădat în România din cauza riscului real de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului.”

Şi Paul al României a transmis un mesaj prin intermediul avocatului său, imediat după decizia autorităţilor malteze: „Iubesc România, îmi iubesc țara, îmi doresc doar bunăstarea țării mele, dar îmi doresc ca nicio altă persoană să nu treacă prin ceea ce am trecut eu și familia mea în ultimele trei luni”.

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a transmis, luni, că această decizie este „revoltătoare”, deoarece se încalcă o hotărâre a Curţii de Justiţie a UE şi cere intervenţia premierului.

„O decizie revoltătoare precum cea comunicată astăzi este de neacceptat dacă ne gândim la Decizia – cadru JAI în materie de predare şi la interpretările recente ale CJUE în urma cererii de decizie preliminară depusă în luna aprilie de Curtea de Apel Braşov. Decizia instanţei malteze reprezintă o încălcare flagrantă a unei decizii CJUE date expres în cazul fugarului Paul-Philippe al României. (…) În cazul lui Paul-Philippe al României instanţa de fond din Malta decisese în favoarea statului român, dar instanţa de apel a respins predarea fugarului către România. Există o procedură în faţa instanţei constituţionale din Malta pe care o vom urmări în continuare. Reamintesc, Curtea de Apel Braşov a emis Mandatul European de Arestare la 17 decembrie 2020 pentru acest fugar în vederea executării pedepsei definitive de 3 ani şi 4 luni de închisoare pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu”, a afirmat Gorghiu, într-un comunicat de presă.

Potrivit ministrului, instanţa malteză a apreciat că, în cazul executării Mandatului European de Arestare împotriva lui Paul-Philippe al României, există riscul real ca el să fie supus unei încălcări a articolului 4 din Carta drepturilor fundamentale ale UE şi a articolului 3 din Convenţia europeană a drepturilor omului. Cu alte cuvinte, se invocă condiţiile de detenţie din România, potrivit tvrinfo.ro.

Pe această bază, instanţa malteză a refuzat executarea Mandatului European de Arestare.

Alina Gorghiu a anunţat că va propune o reacţie la nivel diplomatic din partea Guvernului.

Prima instanță de judecată a hotărât că Paul de România poate fi extrădat în România. Aceasta este a doua oară când se judecă solicitarea de extrădare. Prima dată, instanța din Malta a decis ca Paul de România să fie trimis în Franța, țară care a respins solicitarea de extrădare a acestuia în România.

Fugar de peste 3 ani şi jumătate şi cu o decizie favorabilă din partea Franţei, Paul al României a declanşat o ofensivă împotriva statului român după ce a fost arestat în Malta.

Paul al României a fost localizat şi reţinut în data de 28 aprilie, în capitala Maltei, la Valetta. Se afla cu soţia într-o vacanţă la unul dintre resorturile de lux din centrul oraşului.

Urmărirea lui a început când poliţiştii români au aflat că fugarul, în ciuda interdicţiei de a părăsi Franţa, ar fi plecat în vacanţă în Malta. Reţinut de poliţiştii maltezi, Paul al România nu a opus rezistenţă.

Paul al României a fost condamnat la sfârşitul anului 2020 la 3 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Regale Băneasa, acuzat de un prejudiciu de 4 milioane de euro. Înainte de condamnare a plecat în Franţa. Si după un proces lung privind extrădarea sa a obţinut câştig de cauză, în condițiile în care Parchetul din Paris a motivat cu întârziere recursul. Acest lucru a dus la critici vehemente din partea autorităţilor din România.

În luna iulie 2024, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a stabilit că justiţia din Franţa nu a procedat „corect” în dosarul privind mandatul european de arestare pe numele lui Paul-Philippe al României, iar autorităţile române sperau că instanţele din Malta vor ţine seama de această decizie.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
18.9 ° C
20.1 °
18.8 °
39 %
7.2kmh
0 %
vin
22 °
sâm
26 °
Dum
27 °
lun
28 °
mar
29 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii