Ministrul Agriculturii: România și-a asigurat cantitatea necesară de cereale

Ministrul Agriculturii: România și-a asigurat cantitatea necesară de cereale

Seceta pedologică extremă a afectat în special culturile de porumb, a declarat marți, la Antena 3, directoarea ANM Elena Mateescu, iar ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a garantat că România și-a asigurat rezervele de cereale pentru consumul intern dar și pentru export.

„Dacă ne uităm la harta actualizată de ANM, principalele zone agricole sunt afectate de seceta pedologică extremă, mă refer aici la zona Munteniei, Olteniei, inclusiv Dobrogea, de asemenea cea mai mare parte a Moldovei, Banat, Crișana, Maramureș. Exceptând areale restrânse, unde ne apropiem de o aprovizionare satisfăcătoare. Cele mai afectate sunt culturile de porumb și ne apropiem de finalul anului agricol la 31 august. Seceta se datorează faptului că începând cu luna mai, pentru trei luni consecutive, și e posibil și în luna august, precipitațiile au fost deficitare”, a declarat directoarea ANM, Elena Mateescu.

Ministrul Agriculturii a explicat:

– „Suprafața afectată de secetă în România, la culturile de toamnă și de primăvară, este undeva la 2 milioane de hectare, din totalul de 7 milioane de hectare. Este o suprafață foarte mare. În România în momentul de față sistemul de irigații din suprafața de 7 milioane de hectare se poate iriga o suprafață totală de 2,7 milioane de hectare, celelalte suprafețe nu sunt în sistemul irigat”.

– „Undeva la 60% (sunt afectate culturile de porumb, n.red.)”.

– „Pentru culturile de toamnă, cerealele pe care noi le-am produs sunt mai mari decât anul trecut cu peste 1 milion de tone. Pentru că în România sunt irigate în jur de 1,6 milioane hectare și culturile au fost destul de bune, vorbim la culturile de grâu”.

– „Siguranța alimentară a României din punctul de vedere al cerealelor este asigurată, pentru panificație, zootehnie și pentru export. Nu avem o problemă de deficit alimentar”.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer fragmentat
17.1 ° C
17.7 °
16 °
84 %
2.6kmh
75 %
joi
18 °
vin
24 °
sâm
27 °
Dum
27 °
lun
28 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii