Scade interesul românilor pentru a începe afaceri

Scade interesul românilor pentru a începe afaceri

Scade interesul românilor pentru a începe afaceri. Numai în primul semestru, numărul firmelor și al persoanelor fizice înscrise la Registrul Comerțului s-a redus cu peste 12% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

Reprezentanții mediului de afaceri spun că e o consecinţă a modificărilor fiscale prea dese, dar și a lipsei programelor de sprijin pentru IMM-uri, potrivit tvrinfo.ro.

În primul semestru, la Registrul Comerțului, au fost înmatriculate puțin peste 68.000 de persoane fizice și juridice. Numărul lor e mai mic cu peste 12% în comparație cu perioada similară a anului trecut, arată datele oficiale. Cauzele sunt multiple, spun reprezentanții mediului de afaceri.

Sterică Fudulea, secretar general, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii: Sunt toate acele modificări legislative venite pe final de an trecut, în ceea ce înseamnă implementarea principiilor E. E-factură, E-transport și modificări de sistem de impozitare. Toate aceste modificări au venit în avalanșă. Cel de-al doilea motiv ar fi lipsa programelor de susținere a înființării firmelor.

Tot în primul semestru au fost radiate de la Registrul Comerțului peste 45.000 de firme, iar alte mai bine de 10.000, suspendate. Numărul lor e însă mai mare decât în aceași perioadă din 2023, mai arată statisticile instituției.

Între timp, în țară, numărul firmelor radiate de la Registrul Comerțului și a celor cu activitatea suspendată a crescut în prima jumătate a anului cu aproximativ o treime, în comparație cu perioada similară a anului trecut. Și numărul agenților economici care au intrat în insolvență a fost mai mare cu peste 8% față de același interval, arată statisticile oficiale.

Pentru a încuraja înființarea de noi firme, reprezentanții mediului de afaceri le solicită autorităților, printre altele, ca modificările fiscale să fie anunțate cu cel puțin jumătate de an înainte de a fi aplicate.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer fragmentat
17.1 ° C
17.7 °
16 °
84 %
2.6kmh
75 %
joi
18 °
vin
24 °
sâm
27 °
Dum
27 °
lun
28 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii