Primele rezultatele ale proiectului de cercetare „Harta Longevității în România”

Primele rezultatele ale proiectului de cercetare „Harta Longevității în România”

Au apărut primele rezultate ale proiectului „Harta Longevității în România” realizat de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Proiectul își propune să cartografieze și analizeze zonele din țară unde oamenii trăiesc o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Astfel, au fost dezvăluite detalii asupra distribuției populației vârstnice în țară. Conform studiului, în România locuiesc 370.309 de persoane cu vârsta de peste 85 de ani, reprezentând 1,94% din totalul populației rezidente. Din acest număr, 255.394 sunt femei și 114.915 sunt bărbați. Această distribuție indică o predominanță semnificativă a femeilor în rândul persoanelor vârstnice, cu 140.479 mai mult. În România, 0,92% din populație are vârsta de peste 90 de ani, reprezentând 106.838 de persoane, ceea ce subliniază o longevitate notabilă. România ocupă locul 33 în Europa în ceea ce privește speranța de viață și locul 95 la nivel mondial.

Zona cu cel mai mare număr de longevivi este București, cu un număr de 35.715 seniori 85+, ceea ce înseamnă 9,64% din populația capitalei. Pe locul II se află județul Prahova, unde numărul seniorilor 85+ este de 15.944, urmat de județul Iași cu un număr de 13.585.

Studiul evidențiază diferențe semnificative în funcție de gen și mediul de rezidență, cu tendințe clare în favoarea mediului rural pentru bărbați.

Pentru bărbați, mediul rural favorizează longevitatea, majoritatea seniorilor de sex masculin locuiesc în zone rurale. Județul cu cel mai mare număr de bărbați seniori din mediul rural este Teleorman: 82% și 18% urban. Pe de altă parte,  județul Constanța are cel mai mare număr de bărbați seniori din mediul urban: 74,6%, iar 25,4% rural.

Și în rândul femeilor 85+, mediul rural predispune la o speranță de viață mai mare, deși diferențele între mediul urban și cel rural sunt mai mici decât cele observate în rândul bărbaților. Județul Teleorman reunește cel mai mare număr de femei 85+ din mediul rural: 80% și 20% urban. În schimb, în județul Constanța mediul urban prevalează, similar cu situația pentru bărbați: 73,5% și 26,5% rural.

Analiza comparativă arată că mediul rural oferă un avantaj în longevitate, mai ales pentru bărbați. Acestor diferențe pot fi atribuite mai multor factori, cum ar fi stilul de viață, dietă și accesul la un mediu mai puțin poluat.

Aceste date fac obiectul proiectului de cercetare realizat de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, care analizează nu doar distribuția populației vârstnice, ci și profilul genetic al locuitorilor, pentru a înțelege factorii care contribuie la longevitate.

Proiectul de cercetare „Harta Longevității în România” realizat de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu oferă o analiză profundă a distribuției și factorilor care influențează longevitatea în țara noastră. Aceste informații sunt esențiale pentru dezvoltarea strategiilor menite să sprijine o îmbătrânire sănătoasă și activă, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții pentru toți românii.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer fragmentat
15.5 ° C
16.6 °
14.9 °
80 %
3.6kmh
75 %
joi
17 °
vin
24 °
sâm
27 °
Dum
27 °
lun
28 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii