Această conferință, cel mai mare eveniment axat pe tehnologiile realităților imersive, a atras companii de top precum Meta (Facebook), Niantic, AWS, Google și Bytedance (TikTok), precum și utilizatori de soluții VR/AR din mediul enterprise, cum ar fi Mercedes, Publicis Groupe, Tokyo Dome Corporation și PwC.
Deputatul a prezentat elementele principale ale raportului privind impactul metaversului, pe care l-a gestionat la Strasbourg, subliniind rolul crucial al Europei în acest domeniu emergent. „Tehnologia ar trebui să fie un instrument pentru atingerea unor scopuri, nu un scop în sine.”
El a avertizat că avansul tehnologic depășește capacitatea umană de adaptare, accelerând până la derapaje multe dintre procesele sociale, economice și politice cu care eram obișnuiți: “Noile tehnologii au amplificat așteptările legitime ale cetățenilor, ceea ce a dus la o criză profundă de încredere. Instituțiile noastre, create și gândite pentru un context complet diferit, se confruntă cu dificultăți majore în a răspunde acestor așteptări în era tehnologică modernă”.
Cristea a subliniat și importanța unei colaborări internaționale pentru a asigura un viitor digital sustenabil și incluziv, în care utilizarea noilor tehnologii să fie ghidată de bune practici, iar greșelile deja identificate să fie evitate. El a accentuat necesitatea de a folosi aceste tehnologii în mod responsabil și etic, pentru a maximiza beneficiile și a minimiza riscurile asociate. Raportul său se concentrează pe aceste aspecte critice ale evoluției tehnologice, oferind direcții clare pentru integrarea lor eficientă în societate.