Efectul Kursk. Lavrov amenință Statele Unite și Europa cu Al Treilea Război Mondial

Efectul Kursk. Lavrov amenință Statele Unite și Europa cu Al Treilea Război Mondial

În contextul atacurilor ucrainiene pe teritoriul Federației Ruse, în zona Kursk, dar și cu drone îndreptate spre Kremlin, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a ieșit la rampă și a averitzat Statele Unite și lumea întreagă că există riscul începerii celui de-al Treilea Război Mondial. „Occidentul se joacă cu focul permițând Ucrainei să lovească adânc în Rusia folosind rachete occidentale”, a spus oficialul moscovit, citat de Reuters.

Succesul atacului ucrainean din regiunea Kursk îi înfurie la maxim pe ruși, care se văd nevoiți să-și apere teritoriul de primul atac străin de după cel de-al Doilea Război Mondial. Motiv de noi amenințări la adresa Occidentului. În declarațiile sale, Serghei Lavrov a criticat vehement posibila relaxare a restricțiilor de folosire a echipamentelor și armamentului de producție occidentală de care dispune Ucraina. În prezent, Kievul nu le poate folosi decât pentru a se apăra, iar Lavrov a spus că „Occidentul caută să-şi facă rost de probleme” dacă intenționează să escaladeze războiul prin relaxarea condițiilor de folosire a armelor trimise în Ucraina.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski a spus că din cauza acestor restricții, forțele sale nu au putut lovi anumite obiective militare rusești și a îndemnat occidentul să fie mai „îndrăzneț” în modul în care ajută țara sa în război. Moscova a acuzat Kievul că a folosit rachete americane HIMARS pentru a distruge poduri din regiunea Kursk, fapt ce a determinat Washingtonul să declare că nu a luat parte la operațiuni.

Lavrov i-a comparat pe liderii occidentali și pe comandanții NATO cu niște „copii mici care se joacă cu chibriturile” și cărora „li s-au încredințat arme nucleare”. Bineînțeles, nu a uitat să menționeze că Rusia își „clarifică” doctrina nucleară. Aceasta prevede situațiile în care președintele Putin poate decide folosirea arsenalului nuclear rus și deocamdată se rezumă la cazul în care existența statului e pusă în pericol, sau ca răspuns la un atac similar, cu arme de distrugere în masă (nucleare, chimice, convenționale).

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer fragmentat
17.1 ° C
17.7 °
16 °
84 %
2.6kmh
75 %
joi
18 °
vin
24 °
sâm
27 °
Dum
27 °
lun
28 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii