Apple şi Google, buni de plată. Victorie în justiţie pentru Comisia Europeană în două cazuri-cheie împotriva celor doi giganți

Apple şi Google, buni de plată. Victorie în justiţie pentru Comisia Europeană în două cazuri-cheie împotriva celor doi giganți

Victorie în instanță pentru Comisia Europeană. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene s-a pronunţat marţi definitiv în favoarea executivului european şi împotriva companiilor Apple şi Google în două procese de lungă durată cu mize financiare importante, scrie AFP.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a reprezentat completul de ultimă instanţă. În urma deciziei, Apple va trebui să ramburseze Irlandei 13 miliarde de euro reprezentând impozite restante pentru că a beneficiat de avantaje fiscale nejustificate, considerate ajutoare de stat ilegale.

Într-o hotărâre separată, instanţa europeană a confirmat o amendă de 2,4 miliarde de dolari împotriva Google pentru practici anticoncurenţiale.

Cazul Apple datează din 2016, când Bruxelles-ul a ordonat producătorului celebrului iPhone să restituie Irlandei suma de 13 miliarde de euro. Suma corespunde beneficiilor obţinute în urma unui tratament fiscal favorabil între 2003 şi 2014 în această ţară, unde Apple îşi repatriase toate veniturile obţinute în Europa (precum şi în Africa, Orientul Mijlociu şi India). Pentru Comisia Europeană, filiala irlandeză a Apple a plătit o rată efectivă derizorie a impozitului pe profiturile sale europene „variind de la 1% în 2003 la 0,005% în 2014”.

În cazul Google, judecătorii au confirmat o amendă de 2,4 miliarde de euro impusă grupului Mountain View în 2017 pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa căutărilor online. Aceasta este a doua cea mai mare sancţiune financiară impusă vreodată de UE într-un caz antitrust.

Curtea a constatat că Google „a abuzat de poziţia sa dominantă prin favorizarea propriului său serviciu de comparare a produselor”, Google Shopping. Astfel,  concurenţii deveneau practic invizibili pentru consumatori. Google a fost obligat să modifice modul în care sunt afişate rezultatele căutărilor sale pentru a se conforma cerinţelor europene.

Cazul a început în 2010, odată cu deschiderea unei anchete de către Bruxelles, în urma unor plângeri din partea concurenţilor.

Acesta este unul dintre cazurile majore deschise de Bruxelles împotriva Google, care deţine recordul pentru cele mai mari două amenzi aplicate vreodată de executivul european pentru practici anticoncurenţiale.

Amenda de 2,4 miliarde de euro pentru Google Shopping a fost o sumă record în momentul în care a fost impusă. Ea a fost depăşită în 2018 de o amendă de 4,3 miliarde pentru abuz de poziţie dominantă a sistemului de operare Android pentru telefoane mobile.

În total, Google a fost amendat cu peste 8 miliarde de euro pentru diverse încălcări ale legilor concurenţei.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
14.7 ° C
15 °
13.9 °
52 %
3.6kmh
0 %
vin
24 °
sâm
27 °
Dum
27 °
lun
28 °
mar
28 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii