Ministerul de Finanțe: Pașii pe care trebuie să-i urmeze firmele și persoanele fizice care vor să beneficieze de amnistia fiscală

Ministerul de Finanțe: Pașii pe care trebuie să-i urmeze firmele și persoanele fizice care vor să beneficieze de amnistia fiscală

Ministerul de Finanțe a stabilit pașii pe care trebuie să-i urmeze firmele și persoanele fizice care au datorii la Fisc şi vor să beneficieze de amnistia fiscală.

Ordinul de punere în aplicare a amnistiei fiscale a fost publicat în Monitorul Oficial, iar de acum firmele și persoanele fizice care au datorii la ANAF pot beneficia de tăierea unor obligații restante dacă fac anumiți pași procedurali, online, prin poștă sau la ghișeele ANAF. Măsura vizează consolidarea bugetului prin recuperarea creanțelor, însă eficiența actului normativ pune semne de întrebare, spun specialiștii în finanțe.

Persoanele fizice care aveau datorii la stat la sfârșitul lunii august vor putea să achite cu 25% sau chiar 50% mai puțin dacă plătesc până la 25 noiembrie. Scapă astfel şi de dobânzile, penalitățile și alte accesorii acumulate.

Au de parcurs câţiva pași procedurali. Pentru a beneficia de amnistia fiscală, persoanele fizice trebuie să depună până pe 25 noiembrie o notificare la ANAF. Acest demers poate fi făcut personal, la registratura ANAF, sau prin poștă, cu confirmare de primire, potrivit tvrinfo.ro.

Tot până la această dată, însă, românii trebuie să-și achite toate datoriile către stat. Cererea poate fi depusă și în „Spaţiul privat virtual” în cazul celor care au un astfel de cont. În termen de 5 zile lucrătoare, ANAF va decide şi va anunța dacă solicitarea este aprobată. De asemenea, va emite un certificat de atestare fiscală.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: Discutăm de 330.000 de contribuabili, persoane juridice cu un debit restant de 32,4 miliarde lei, iar pentru contribuabilii persoane fizice avem înregistrați cu debite restante la 31 august 2024 un nr de 848.000 de contribuabili, cu o valoare de 39,2 miliarde lei. Firmele pot scăpa complet de dobânzi, penalități și accesorii dacă plătesc datoria principală restantă la 31 august, plus obligaţiile curente. Trebuie de asemenea să depună toate declarațiile fiscale și cererea de anulare a accesoriilor până la 25 noiembrie.

Prin ștergerea acestor datorii, Guvernul vrea să recupereze măcar o parte din sumele pe care contribuabilii nu le-au plătit. Amnistia fiscală a fost aprobată de guvern în încercarea de a reduce deficitul bugetar, fără creșterea taxelor.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
19.6 ° C
20.1 °
18.9 °
34 %
6.2kmh
0 %
vin
20 °
sâm
26 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
29 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii