Lovitură de teatru la Bruxelles. Comisarul european francez Thierry Breton demisionează din funcţie. Ce acuzații îi aduce șefei CE, Ursula von der Leyen

Lovitură de teatru la Bruxelles. Comisarul european francez Thierry Breton demisionează din funcţie. Ce acuzații îi aduce șefei CE, Ursula von der Leyen

Decizie neașteptată a comisarului francez însărcinat cu Piaţa Internă, Thierry Breton. Într-o postare pe rețeaua X, acesta a anunțat că demisionează din funcție, din cauza unui conflict cu preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, pe care o acuză că a cerut Parisului să-i retragă candidatura, scrie Reuters.

Ursula von der Leyen este foarte aproape de a-și definitivaa lista de comisari în al doilea mandat, pe care urmează să o prezinte săptămâna aceasta.

Thierry Breton, un fost şef de întrerpindere, este comisarul însărcinat cu  Industria şi Piaţa Internă în primul mandat, şi supervizează multe dintre cele mai importante politici ale Uniunii Europene, de la producţia industriei armamentului la reglementarea Big Tech.

Ursula von der Leyen a cerut Franţei ”în urmă cu câteva zile”, ”din motive personale”, să-i retragă numele de pe lista candidaţilor în noua Comisie, în schimbul unui ”pretins portofoliu mai important”, scrie Thierry Breton în mesajul postat pe X.

Anunțul și acuzele lui Thierry Breton nu au primit deocamdată vreo replica din partea echipei preşedintei Comisiei Europene. De asemenea, nici Preşedinţia franceză, contactată de Reuters, nu a comentat anunțul.

Fiecare stat membru UE desemnează un comisar, a cărui influenţă politică şi relevanță diferă, în funcţie de portofoliul primit.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer fragmentat
17.1 ° C
17.7 °
16 °
84 %
2.6kmh
75 %
joi
18 °
vin
24 °
sâm
27 °
Dum
27 °
lun
28 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii