Marcel Ciolacu anunță lansarea a trei noi scheme de ajutor de stat, incluse în Planul Industrial destinat investițiilor strategice majore, asumat odată cu preluarea mandatului. Aceste noi programe, care au o valoare totală de peste 8,75 miliarde de lei, respectă măsurile prevăzute în Planul Draghi, ce are ca scop sporirea competitivității industriei europene.
Mai multe companii românești din sectorul industrial se vor bucura de avantajele noului model economic bazat pe investiții, implementat de Guvernul condus de Marcel Ciolacu. „Astăzi, în cadrul ședinței Coaliției de guvernare, am decis să facem pași importanți pentru a finaliza schema de sprijin dedicată Marilor Investiții Strategice în industria prelucrătoare, care stă la baza Programului de Sprijin pentru Marea Industrie din România, cu accent pe metalurgie, siderurgie și industria chimică”, a anunțat Premierul Ciolacu prin intermediul rețelelor sociale.
Aceste măsuri vor fi completate de o a treia schemă de ajutor de stat, destinată companiilor care fac investiții în producția de materii prime industriale.
„Aceste trei programe de sprijin respectă măsurile propuse în Planul Draghi pentru creșterea competitivității industriei europene. Cele trei scheme de ajutor vor stimula creșterea producției industriale și a PIB-ului, vor reduce deficitul comercial, vor crea locuri de muncă bine plătite și vor contribui la decarbonizarea proceselor de producție, precum și la creșterea eficienței energetice”, a adăugat Premierul.
Investițiile în industria prelucrătoare vor beneficia de un sprijin de peste 2,5 miliarde de lei. Prima schemă de ajutor vizează investițiile strategice în reindustrializarea industriei prelucrătoare și dezvoltarea unor noi capacități de producție în zonele mai puțin dezvoltate ale țării. „Prima componentă a #Planului pentru Investiții Strategice în industria prelucrătoare constă într-o schemă de ajutor de stat de 500 de milioane de euro și facilități fiscale pentru investiții ce depășesc 150 de milioane de euro, creând cel puțin 250 de locuri de muncă în regiunile cu un PIB/locuitor sub media națională”, a precizat Marcel Ciolacu pe Facebook.
Al doilea program din cadrul Planului Industrial, destinat companiilor din metalurgie și industria chimică, va beneficia de 5 miliarde de lei și este în concordanță cu Planul Draghi pentru competitivitatea industrială. Beneficiarii acestui sprijin vor primi până la 100 de milioane de euro pentru reducerea emisiilor și îmbunătățirea eficienței energetice.
„A doua componentă a Planului industrial prevede Programul Național de Sprijin pentru Marea Industrie din România, cu o schemă de ajutor de stat de 1 miliard de euro (5 miliarde de lei) pe o perioadă de 6 ani, pentru decarbonizarea proceselor de producție și creșterea eficienței energetice. Aproximativ 30 de companii din metalurgie și industria chimică vor beneficia de un sprijin de până la 100 de milioane de euro fiecare, dacă implementează investiții eligibile de cel puțin 8 milioane de euro, reducând cu 40% emisiile de gaze cu efect de seră și/sau scăzând cu 20% consumul de energie. Această schemă va fi finanțată în principal din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră ale României, iar investițiile trebuie menținute cel puțin 5 ani după finalizare”, a precizat Premierul.
Programul include și o schemă de sprijin pentru producția de materii prime industriale, subliniind angajamentul lui Ciolacu față de dezvoltarea economică a țării. „Avem nevoie de oțel românesc și alte materiale de construcție pentru autostrăzi și locuințe construite cu produse autohtone”, a declarat Premierul. A treia schemă de ajutor, cu o valoare de 1,25 miliarde de lei, va sprijini 15 companii care investesc în producția de materii prime industriale, precum țevi, profile, bare, aluminiu și cupru.