Alexandru Rafila: „Infecţia cu noul coronavirus a dus la afecţiuni pulmonare cronice şi lucrul ăsta ne-a preocupat”

Alexandru Rafila: „Infecţia cu noul coronavirus a dus la afecţiuni pulmonare cronice şi lucrul ăsta ne-a preocupat”

Există trei categorii de boli’care dau dureri de cap imense: BPOC (Bronhopneumopatia Obstructiva Cronică), astmul şi cancerul pulmonar.

Peste 10.000 de români pierd lupta cu cancerul pulmonar în fiecare an, iar infecţia cu noul coronavirus a dus la afecţiuni pulmonare cronice, a declarat ministrul Alexandru Rafila,  la conferinţa „Sănătatea Plămânilor, impact la nivel social”, organizată în contextul Zilei Mondiale a Plămânilor 2024 de UMF „Carol Davila” din Bucureşti şi Societatea Română de Pneumologie.

El a adăugat că o cauză de care s-a vorbit mai puţin şi care stă la baza afecţiunilor pulmonare a fost infecţia cu COVID.

„Infecţia cu noul coronavirus a dus la afecţiuni pulmonare cronice şi lucrul ăsta ne-a preocupat, iar proiectele de investiţii pe care le derulează Ministerul Sănătăţii în toată ţara, în acest moment, includ multe capabilităţi de recuperare şi reabilitare pentru pacienţii cu boli pulmonare cronice. Şi cred că e un demers care trebuie nu numai demarat, ci trebuie continuat, trebuie să fie sustenabil.

Încercăm să echilibrăm nevoia de medici specialişti în funcţie de nevoile reale, nu de numai de capacitatea de pregătire a universităţilor de Medicină şi Farmacie, iar începând cu anul viitor, când va deveni funcţional Registrul profesioniştilor în sănătate, o să putem să întărim aceste politici, iar colegii care lucrează în acest domeniu al pneumologiei sau oncologiei cu siguranţă vor avea nu numai prioritate, dar va exista şi o sustenabilitate cred pentru viitor, inclusiv în zonele astea unde e nevoie de recuperare şi de reabilitare”, a spus Alexandru Rafila, potrivit București FM.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
21.3 ° C
22.1 °
20.6 °
47 %
3.6kmh
0 %
lun
21 °
mar
23 °
mie
24 °
joi
26 °
vin
27 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii