ANCOM și SpaceX/Starlink au făcut în România un test necesar pentru revizuirea unor reglementări mai vechi de 25 de ani

ANCOM și SpaceX/Starlink au făcut în România un test necesar pentru revizuirea unor reglementări mai vechi de 25 de ani

ANCOM și SpaceX/Starlink au făcut în România, în premieră, un test necesar pentru revizuirea unor reglementări mai vechi de 25 de ani privind comunicațiile prin satelit, a anunțat azi ANCOM.

ANCOM a confirmat informația dezvăluită anterior de Profit.ro, precizând că acest test a fost efectuat pentru a demonstra că sateliții non-geostaționari (NGSO) ai rețelei Starlink pot funcționa fără a interfera cu rețelele de sateliți geostaționari (GSO), chiar și în condițiile unor limite relaxate de densitate a fluxului de putere (EPFD).

Testul reprezintă o etapă importantă în cadrul unui demers mai amplu de actualizare a reglementărilor internaționale care limitează tehnic funcționarea sateliților NGSO, precum cei ai Starlink. Profit.ro dezvăluia că Starlink, operatorul serviciului omonim de internet prin satelit, controlat de SpaceX al lui Elon Musk, derulează de câteva luni teste în România, cu acordul și sprijinul Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), prin care încearcă să demonstreze că o normă globală ce datează din anii ’90 și care limitează tehnic sateliții de generație nouă, non-geostaționari, precum cei ai Starlink, poate fi relaxată fără a fi afectată funcționarea sateliților clasici, geostaționari.

ANCOM a precizat că datele colectate vor fi transmise organismelor europene și internaționale, contribuind la studiile aflate în desfășurare și menite să îmbunătățească reglementările actuale privind spectrul alocat comunicațiilor prin satelit.

„ANCOM, Ministerul Apărării Naționale și SpaceX au efectuat primul test în condiții reale pentru a demonstra că sistemele de sateliți non-geostaționari (NGSO) ai rețelei Starlink pot funcționa fără a interfera cu rețelele de sateliți geostaționari (GSO), chiar și cu limite relaxate de densitate a fluxului de putere (epfd). Datele colectate în urma testului vor fi transmise organismelor europene și internaționale relevante pentru a contribui la studiile în curs de desfășurare și care vor putea îmbunătăți ulterior reglementările actuale privind spectrul alocat comunicațiilor satelitare”, transmite ANCOM.

Norma ″luată la țintă″ experimental de Musk pe teritoriul României a fost elaborată și este impusă la nivel mondial de către International Telecommunications Union (ITU), agenție specializată în IT&C a ONU. Aceasta stipulează o anumită limită pentru energia pe care sateliții cu orbită joasă o pot transmite la și de la echipamentele terestre asociate, indicator denumit Equivalent Power Flux Density (EPFD). Efectul limitei este că restrânge viteza și aria de acoperire care pot fi oferite de servicii de internet prin satelit precum Starlink. Scopul ei este protejarea sateliților geostaționari de interferențe care să le perturbeze funcționarea.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
16.3 ° C
17.2 °
16.1 °
61 %
0.5kmh
0 %
lun
18 °
mar
23 °
mie
24 °
joi
26 °
vin
27 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii