Plenul Senatului a adoptat proiectul de lege al Guvernului privind salariul minim european

Plenul Senatului a adoptat proiectul de lege al Guvernului privind salariul minim european

Plenul Senatului a adoptat, luni, cu 99 de voturi ‘pentru’ și 3 abțineri, proiectul  de lege al Guvernului privind salariul minim adecvat (salariul minim european). Legea de modificare a Codului Muncii urmează să fie transmisă Camerei Deputaților, pentru dezbatere și vot.

Salariul minim ar urma să crească la cel puțin 4.100 de lei brut de la 1 ianuarie, adică aproximativ 2.450 lei net, față de 2.363 lei net cât este în prezent.

Modificările aduse în comisii față de proiectul Guvernului sunt următoarele:

– Salariul minim brut se stabilește anual prin actualizarea periodică și se aplică de la 1 ianuarie, prin hotărâre a Guvernului, după consultarea confederațiilor sindicale și patronale

– ITM poate merge mai des în control la firmele problematice, fără să fie considerat comportament discriminatoriu

– Angajații vor fi plătiți și dacă se află în grevă

Totodată, până la jumătatea lunii noiembrie va trebui dată Hotărârea de Guvern privind formula de calcul, atunci vom afla exact valoarea salariului adecvat, potrivit stiripesurse.ro.

Guvernul a aprobat în luna iunie legea privind stabilirea salariilor minime europene, prin care se transpune în legislaţia naţională Directiva (UE) 2022/2041 din 19 octombrie 2022 a Parlamentului European şi a Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Salariul minim european este prevăzut, de asemenea, şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Jalonul 392, potrivit căruia salariul minim brut pe ţară garantat în plată va fi stabilit în baza unui mecanism obiectiv bazat pe o formulă clară, în consultare cu partenerii sociali.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
14.1 ° C
14.4 °
13.8 °
68 %
1kmh
0 %
lun
16 °
mar
23 °
mie
24 °
joi
26 °
vin
27 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii