Justiţia rusă condamnă doi cetăţeni americani la ani grei de închisoare, în dosare separate

Justiţia rusă condamnă doi cetăţeni americani la ani grei de închisoare, în dosare separate

Un tribunal din Moscova l-a condamnat luni pe cetăţeanul american Stephen James Hubbard, în vârstă de 72 de ani, la şase ani şi 10 luni de închisoare după ce i-a aplicat sentința într-un proces cu uşile închise pentru că ar fi servit ca mercenar pentru Ucraina, scrie Reuters.

Într-un al caz, un tribunal din Voronej l-a condamnat luni pe cetăţeanul american şi fostul puşcaş marin Robert Gilman la şapte ani şi o lună de închisoare pentru agresarea unui oficial al închisorii şi a unui anchetator de stat.

Anchetatorii riuşi au declarat că Stephen James Hubbard, originar din Michigan, a fost plătit cu 1.000 de dolari pe lună pentru a servi într-o unitate de apărare teritorială ucraineană în oraşul Izium din est, unde locuia din 2014. Agenţia de ştiri RIA l-a citat pe procuror spunând luna trecută că Hubbard a fost reţinut de soldaţii ruşi la 2 aprilie 2022, la doar câteva săptămâni după ce Moscova a trimis mii de trupe în Ucraina. Presa rusă de stat a declarat că Hubbard a pledat vinovat la acuzaţie. Dar, în interviuri acordate luna trecută, sora lui Hubbard şi o altă rudă au pus la îndoială mărturisirea acestuia, declarând pentru Reuters că acesta avea opinii pro-ruse şi că era puţin probabil să fi luat calea armelor la vârsta sa.

Hubbard este unul dintre cei cel puţin 10 americani aflaţi în spatele gratiilor în Rusia, la aproape două luni după un schimb de deţinuţi care a avut loc la 1 august între Moscova şi Occident, în urma căruia au fost eliberaţi trei americani şi alte zeci de persoane.

Unul dintre americanii aflaţi în spatele gratiilor în Rusia este și un fost puşcaş marin, Robert Gilman, care luni şi-a văzut pedeapsa agravată la şapte ani şi o lună închisoare. Un tribunal din Voronej i-a dat această sentinţă pentru agresarea unui oficial al închisorii în care deja se află şi a unui anchetator de stat, a declarat biroul procurorului local.

Gilman, în vârstă de 30 de ani, ispăşea deja o pedeapsă de 3 ani şi jumătate pentru atacarea, în stare de ebrietate, a unui poliţist, acuzaţie pentru care a fost condamnat în octombrie 2022. Procurorii din Voronej, oraş situat la aproximativ 500 km sud de Moscova, unde Gilman este încarcerat, au declarat că acesta a atacat un angajat al închisorii şi un anchetator de stat în ocazii separate în toamna anului 2023.

Agenţia rusă de ştiri RIA a declarat că Gilman, ai cărui avocaţi au declarat anterior agenţiei de ştiri TASS că acesta a venit în Rusia pentru a studia şi a obţine cetăţenia, a pledat vinovat la toate acuzaţiile. RIA l-a citat pe Gilman spunând instanţei săptămâna trecută că a fost forţat să recurgă la violenţă după ce inspectorul închisorii i-a provocat dureri la nivelul organelor genitale şi după ce anchetatorul i-a insultat tatăl.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
14.1 ° C
14.4 °
13.8 °
68 %
1kmh
0 %
lun
16 °
mar
23 °
mie
24 °
joi
26 °
vin
27 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii